Na hlavný obsah

Sú lacnejšie a ich montáž trvá len niekoľko sekúnd. V Banskej Štiavnici nahradia klasické papuče na autá novými zariadeniami

Inšpirovať chcú aj ostatné mestá.

Sú lacnejšie a ich montáž trvá len niekoľko sekúnd. V Banskej Štiavnici nahradia klasické papuče na autá novými zariadeniami
V Banskej Štiavnici nahradia klasické papuče na autá novými zariadeniami. Foto: RTVS

Sú lacnejšie a ich montáž trvá len niekoľko sekúnd. Mestská polícia v Banskej Štiavnici prišla s inovatívnym riešením, ako nahradiť takzvané papuče novými zariadeniami. Inšpirovať chcú aj ostatné mestá.

Podobajú sa veľkým kliešťom a mestským policajtom uľahčujú prácu. Nové takzvané smart papuče. ktoré sa oficiálne nazývajú blokovacie zariadenia, objavili na internete dvaja zamestnanci.

„Inšpiroval som sa mestskou políciou v Žiline, kde bol článok, že majú takéto blokovacie zariadenia. S kolegom sme začali hľadať, pátrať po internete po týchto papučiach. Našli sme a osvedčilo sa to,“ vysvetlil mestský policajt v Banskej Štiavnici Radovan Lepáček.

„Staršie zariadenia, ktoré sme používali, boli veľké, ťažké a veľmi nespratné. Keď sme dali do vozidla šesť, sedem papúč, tak sme naplnili vozidlo,“ dodal náčelník mestskej polície v Banskej Štiavnici Peter Šemoda.

Ako vyzerá jednoduchý päťsekundový spôsob zablokovania motorového vozidla, si pozrite v reportáži redaktora RTVS Alexandra Ernesta:

Otázky vyvoláva účinnosť týchto zariadení. Vyzerajú jednoducho, no dokážu zabrániť jazde rovnako dobre, ako staré papuče. Nedávno sa o jazdu s novým zariadením pokúsil aj vodič v Banskej Štiavnici. „A zablokovalo mu tak koleso aj auto, že sme to museli odstrániť za pomoci flexi náradia,“ priblížil náčelník Peter Šemoda.

Vo Zvolene išli cestou objektívnej zodpovednosti

V susednom Zvolene išla mestská polícia cestou objektívnej zodpovednosti, pomocou ktorej efektívnejšie trestá priestupky. „Hliadka iba to vozidlo a spáchanie toho priestupku zadokumentuje fotograficky. Potom sa to na referáte objasnenia priestupkov spracuje a držiteľovi vozidla sa pošle rozkaz o uložení pokuty,“ vysvetlil mestský policajt vo Zvolene Peter Husárik.

Podľa odborníkov je budúcnosť riešení priestupkov práve moderná technológia. „Skôr alebo neskôr sa v plnej miere budeme musieť pripraviť na to, že sankcie budú za nás riešiť moderné technológie,“ uviedol podpredseda Slovenskej parkovacej asociácie Peter Milko.

Kombinácia inštitútu objektívnej zodpovednosti spolu s takýmito v úvodzovkách modernými papučami môže byť cestou aj pre menšie samosprávy, ako jednoduchšie ale aj efektívnejšie kontrolovať parkovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny