Na hlavný obsah

Zbavili sa dlhov, našetrili a zobrali si úver. Nasledovali roky svojpomocnej výstavby, aby mali vlastné legálne bývanie

Takto si bývanie zabezpečilo osem rodín.

Zbavili sa dlhov, našetrili a zobrali si úver. Nasledovali roky svojpomocnej výstavby, aby mali vlastné legálne bývanie
Osem rodín má v Kecerovciach pri Košiciach už skolaudovaný dom. Foto: RTVS

Zbavili sa dlhov, našetrili, zobrali úver a odkúpili pozemok od obce. Nasledovali roky svojpomocnej výstavby, aby mali vlastné legálne bývanie. Osem rodín má dnes v Kecerovciach pri Košiciach už skolaudovaný dom aj s vlastným súpisným číslom.

Medzi osem rodín s novým domom patrí aj Ondrej Janičo. Predtým žil u brata. Chcel sa osamostatniť, a tak sa do projektu zapojil už pred troma rokmi. „Už skoro hotový, už len kúpeľňu treba a predsieň dorobiť. Museli sme sporiť, odkúpiť pozemok, ísť do banky zobrať úver a cez ten úver kúpiť materiál a stavať,“ priblížil Janičo.

Podmienkou je to, aby aspoň jeden člen rodiny mal pravidelný príjem. Pozemok odkúpili od obce a za pomoci neziskovej organizácie začali stavať.

„Funguje to v mnohých ďalších obciach, neďaleko sú Varhaňovce, Vtáčkovce, Bačkov, trochu severnejšie máme Zborov. Treba prísť a pozrieť a inšpirovať sa,“ povedal riaditeľ neziskovej organizácie Projekt DOM.ov Marián Zeman.

„Predtým sme chceli stavať nájomné domy, ale prišli sme na to, že tu si Rómovia postavia sami dom, sami si sporia a sú majitelia domu,“ dodal starosta obce Kecerovce Miroslav Galas-Zaufal.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

Začiatkom októbra začne obec na tejto ulici budovať chodník, cestu aj verejné osvetlenie. Ďalšie domy si tu už stavia jedenásť rodín.

„Táto výstavba v časti obce inšpirovala ďalších sporiteľov. Teraz máme 43 záujemcov, takže nám to pekne narastá. Prispelo to minimálne k tomu, že mienka o Rómoch, že teda nie sú schopní, nechcú, nevedeli by, sa týmto vlastne odbúrava. Tu máme jasný dôkaz a toto je to, čo môže búrať bariéry medzi Rómami a nerómami,“ povedal sociálny pracovník Projekt DOM.ov a poslanec obce Kecerovce Július Pecha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny