Na hlavný obsah

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy vyšetruje Muska pre jeho vlaňajšie prevzatie firmy Twitter

Zisťuje, či či neporušil federálne zákony.

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy  vyšetruje Muska pre jeho vlaňajšie prevzatie firmy Twitter
Elon Musk. Foto: TASR/AP

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) vyšetruje Elona Muska pre jeho vlaňajšie prevzatie firmy Twitter (teraz X).

Napísala to v piatok (6. 10.) agentúra Reuters, podľa ktorej ide predovšetkým o to, či Musk neporušil federálne zákony o cenných papieroch, keď Twitter za 44 miliárd dolárov (asi 41,7 miliárd eur) kúpil.

SEC Muska v máji tohto roka predvolala, aby vypovedal, ale americký miliardár tak napriek pôvodnému prísľubu neurobil. Teraz sa preto komisia obrátila na súd, aby k tomu Muska donútil. Muskovi právnici tvrdia, že ho SEC „obťažuje“. Jeho svedectvo vraj už má k dispozícii.

Musk najprv v sociálnej sieti získal menšinový podiel, o čom informoval úrady oneskorene v apríli 2022. V ten istý mesiac oznámil, že chce Twitter kúpiť celý, ale potom sa z už uzavretej dohody snažil vycúvať. Keď mu hrozil súd, ktorý by ho k dokončeniu transakcie mohol donútiť, prevzal v októbri 2022 kontrolu nad Twitterom.

Štvrtková žiadosť (5. 10.) SEC súdu podľa Reuters ďalej vyhrotila spory komisie a Muska, ktoré sa tiahnu už od roku 2018, keď Musk na twitteri napísal, že sa chystá stiahnuť výrobcu automobilov Tesla z burzy, čím sa podľa SEC dopustil podvodu. Tesla a Musk za to dostali každý pokutu 20 miliónov dolárov (vtedy 446 miliónov Sk).

Musk odvtedy SEC opakovane kritizoval a požadoval jej reformu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet