Na hlavný obsah

Ďalšie zásadné zmeny v sociálnej sieti X. Zmizla funkcia, ktorá umožňovala nahlasovanie dezinformácií o voľbách

Zistenia vyvolali obavy.

Ďalšie zásadné zmeny v sociálnej sieti X. Zmizla funkcia, ktorá umožňovala nahlasovanie dezinformácií o voľbách
Logo sociálnej siete X. Foto: TASR/AP

Sociálna sieť X deaktivovala funkciu, ktorá používateľom umožňovala nahlasovať dezinformácie o voľbách.

V otvorenom liste to oznámila výskumná organizácia Reset.Tech Australia. Jej zistenia vyvolali obavy zo šírenia dezinformácií pred dôležitými voľbami v Spojených štátoch a Austrálii.

Funkcia, ktorú sociálna sieť zaviedla v roku 2022 na nahlasovanie zavádzajúcich alebo nepravdivých informácií o politických udalostiach, bola minulý týždeň odstránená z platformy. Zrušili ju vo všetkých regiónoch okrem Európskej únie, uviedla organizácia.

Používatelia siete X môžu naďalej nahlasovať príspevky, ktoré podľa nich propagujú násilie alebo nenávistné prejavy. Sociálna sieť sa k tejto záležitosti zatiaľ nevyjadrila.

Platforma odstránila túto funkciu necelé tri týždne pred referendom v Austrálii, prvým po štvrťstoročí. Týka sa zmeny ústavy a zriadení poradného orgánu domorodého obyvateľstva pri parlamente, funkcia taktiež zmizla 14 mesiacov pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.

„Chceli by sme vedieť, prečo sa zdá, že sieť X urobila krok späť vo svojich záväzkoch obmedziť závažné dezinformácie. Tie sa už premietli do skutočnej politickej nestability v USA,“ uviedla šéfka organizácie Alice Dawkinsová.

Organizácia Reset.Tech Australia uviedla, že táto zmena by mohla ponechať obsah online, ktorý porušuje vlastné pravidlá spoločnosti X týkajúce sa volebných dezinformácií, bez kontrolného mechanizmu.

„Je mimoriadne znepokojujúce, že Austrálčania stratia možnosť nahlasovať závažné dezinformácie niekoľko týždňov pred dôležitým referendom,“ uviedla v otvorenom liste šéfovi austrálskej divízie X Angusovi Keenovi.

Musk je zástancom absolútnej slobody prejavu

Musk kúpil Twitter, ktorý následne premenoval na X, za 44 miliárd dolárov (takmer 42 miliárd eur) v októbri minulého roka. Odvtedy prešiel podnik rozsiahlymi zmenami. Musk sa označuje za zástancu absolútnej slobody prejavu, ale niektorí kritici označili jeho postoj za nezodpovedný.

Existujú výskumy, ktoré naznačujú, že od prevzatia siete Network X došlo k nárastu nenávistných komentárov. Niektoré vlády obviňujú sieť z nedostatočnej regulácie obsahu.

Za tri týždne neodstránili žiadny príspevok

Austrálska výskumná organizácia zistila, že Network X za tri týždne neodstránila ani neoznačila jediný príspevok obsahujúci dezinformácie o austrálskom referende. Nestalo sa tak ani po jeho nahlásení pomocou teraz už odstránenej funkcie.

Musk uviedol, že lepším spôsobom kontroly faktov je funkcia Network X s názvom Community Notes. Tá umožňuje používateľom komentovať príspevky a označovať nepravdivý alebo zavádzajúci obsah.

Tieto príspevky sa však uverejňujú len vtedy, ak ich viacerí prispievatelia s rôznymi názormi vyhodnotia ako užitočné, píše spoločnosť X na svojej webovej stránke.

Austrálska volebná komisia (AEC), ktorá bude dohliadať na referendum 14. októbra, uviedla, že šírenie volebných dezinformácií je najhoršie, aké kedy zaznamenala. Komisia uviedla, že aj po zrušení tejto funkcie môže príspevky obsahujúce politické dezinformácie nahlasovať priamo spoločnosti X.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet