Na hlavný obsah

Bazény v Podhájskej musia vypustiť a vrt odstaviť. Hrozí však jeho zničenie

Kohútik s termálnou vodou zatvorili prvýkrát v januári 2021.

Bazény v Podhájskej musia vypustiť a vrt odstaviť. Hrozí však jeho zničenie
Prázdne bazény v Podhájskej. Foto: RTVS

Kauza termálnej vody v Podhájskej opäť ožíva. Ministerstvo životného prostredia vyhovelo protestu prokurátora, ktorý ešte vlani napadol povolenie na odber geotermálnej vody. Znamená to, že bazény musia opäť vypustiť a požiadať o nové povolenia.

Kohútik s termálnou vodou zatvorili prvýkrát v januári 2021. Podľa inšpekcie životného prostredia nemali platné povolenia na jej čerpanie. Trvalo rok kým ho z okresného úradu získali. „Oceňujem, že majitelia kúpaliska sa pustili do práce. Čerpanie je už kontrolovateľné,“ povedal v decembri roku 2021 vtedajší minister životného prostredia Ján Budaj.

O tri mesiace však nové povolenie napadol protestom prokurátor. Tvrdil, že je nezákonné. Prípad dostalo na riešenie ministerstvo životného prostredia, ktoré dalo po dvoch rokoch teraz prokurátorovi za pravdu. Kým nevybavia bezchybné povolenie, termálna voda má opäť stopku.

„Pred vydaním rozhodnutia okresným úradom nebolo zabezpečené zisťovanie vplyvov na životné prostredie. Prevádzkovateľ kúpaliska rovnako nepreukázal vlastníctvo k vrtu, z ktorého čerpá podzemné vody. Nemal ani potrebný súhlas Slovenska na čerpanie vody,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Situáciu v Podhájskej sledovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Vec sa tak vracia opäť na príslušný okresný úrad. Okresný úrad v písomnom stanovisku tvrdí, že pri vydávaní povolenia vychádzal z dokumentov, ktoré mali všetky náležitosti.

Chýbajúci posudok o vplyve na životné prostredie doplnia podľa starostu už o pár dní. Splniť druhú podmienku, a teda dokázať vlastníctvo k vrtu, je ťažšie. „Nie že by nebol náš, ale nie je ničí. Vrt sa vŕtal v roku 1973. Vtedy k nemu nevydali žiadny dokument,“ vysvetlil starosta obce Podhájska Jozef Krajmer.

Vrt zostane odstavený

Kým sa problém nevyrieši, vrt bude odstavený. To však nemôže trvať dlho. Voda musí niekam odtekať, inak sa celý systém zničí. „Môžeme spôsobiť ekologickú škodu vypúšťaním. Zničíme vrt a úplne zanikne Podhájska. Kto za toto nesie zodpovednosť a kto nám nahradí škodu, ktorá bude spôsobená?“ pýta sa starosta Krajmer.

Na kúpalisku od nedele bazény už tak či tak vypustili. Po hlavnej sezóne tu majú plánovanú trojtýždňovú odstávku. Kedy sa sem termálna voda vráti závisí od toho, ako skoro zoženú všetky podklady a ako skoro im okresnú úrad vydá nové povolenie. Dovtedy majú stopku na čerpanie vody aj blízky penzión a skleníky, ktoré z vrtu vykurujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny