Na hlavný obsah

Ďalšie zemetrasenia môžeme očakávať najmä na východnom a strednom Slovensku. Toto bolo jedno z najväčších, hovorí geofyzik

Predpovedať zemetrasenie nevie nikto.

Ďalšie zemetrasenia môžeme očakávať najmä na východnom a strednom Slovensku. Toto bolo jedno z najväčších, hovorí geofyzik
Seizmológ Peter Moczo a škody, ktoré spôsobilo posledné zemetrasenie na východe Slovenska. Foto: RTVS/Jana

Zemetrasenie na východe Slovenska spôsobila tektonická aktivita, ktorá je na východnom Slovensku vo Vihorlatských vrchoch, priblížil geofyzik zo Slovenskej akadémie vied profesor Peter Moczo. Veľkosť zemetrasenia odhadujú na 4,9 magnitúdy.

„Na prelome rokov 1778 a 1779 boli v tejto oblasti tri zemetrasenia s odhadovanou veľkosťou medzi 4,8 a 5. Toto zemetrasenie je teda blízko k tomu, čo bolo asi najväčšie zemetrasenie,“ vyhlásil Moczo.

Podľa odborníka sa posledné zemetrasenie, ktoré otriaslo makroseizmicky väčšinou územia Slovenska, udialo v roku 1906 pri Dobrej Vode na západe Slovenska.

„Odvtedy narastá deficit energie uvoľnenej vo forme zemetrasení. Toto zemetrasenie je ďobka v porovnaní s tým, čo znamená ten deficit. Tento deficit monotónne narastá už od roku 1906, preto musíme na území Slovenska, bohužiaľ, očakávať zemetrasenia. A to najmä v tých oblastiach, kde už predtým boli a boli pomerne veľké,“ ozrejmil geofyzik.

V budúcnosti môžeme teda zemetrasenia očakávať najmä na východe Slovenska v oblasti Vihorlatských vrchov, ale aj na strednom Slovensku.

Moczo zdôrazňuje, že zemetrasenia sa nedajú predpovedať. „Nikto to nevie, Zem je tak fyzikálne komplikovaná,“ hovorí. Upozorňuje zároveň na to, že Slovensko by sa tejto tematike malo venovať viac, chýba tu však finančná a logistická podpora.

Zemetrasenie je podľa Mocza otázka niekoľkých sekúnd. Ľuďom radí ujsť na miesto, na ktorom na nich nemôže nič spadnúť. Počas zemetrasenia takisto neodporúča používať výťah, ale unikať schodiskom, pokiaľ možno vonkajším. „Najlepšie je vyhnúť sa možnosti, aby vás niečo zabilo, tým, že to na vás spadne,“ uzatvára.

Vypočujte si celý rozhovor s geofyzikom Petrom Moczom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko