Na hlavný obsah

Diplomati v Bruseli majú obavy z návratu proruského Fica, píšu zahraničné servery

Víťazstvo Smeru teší Budapešť.

Diplomati v Bruseli majú obavy z návratu proruského Fica, píšu zahraničné servery
Predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR/Pavol Zachar

Proruský Robert Fico sa vrátil a diplomati v Bruseli majú obavy, že sa Slovensko pripojí k Maďarsku a bude vetovať pomoc únie pre Ukrajinu a sankcie proti Rusku, píšu v pondelok (2. 10.) médiá v Bruseli vo svojich komentároch k sobotňajším (30. 9.) parlamentným voľbám na Slovensku.

Ako poznamenal server Politico, so Slovenskom po boku Maďarska bude v EÚ ešte ťažšie dosahovať konsenzus. Slovenské voľby: Maďarsko oslavuje, EÚ hlási pohotovosť, znie titulok serveru Euractiv.

Sobotňajšie voľby na Slovensku vyhral bývalý slovenský premiér Robert Fico, ktorý rezignoval v roku 2018 po vražde novinára Jána Kuciaka, ktorý odhalil vládnu korupciu, pripomenulo Politico na úvod svojho komentára k Slovensku. Medzi diplomatmi v Bruseli podľa neho už panujú obavy z toho, že sa Slovensko pripojí k Maďarsku a bude vetovať niektoré dôležité rozhodnutia.

Ficov Smer-SD je tiež najproblematickejším členom Strany európskych socialistov (PES) a frakcie socialistov a demokratov v Európskom parlamente. Vedenie PES už pred voľbami uviedlo, že o svojich obavách ohľadne Ficových vyhlásení diskutovalo so zástupcami strany a zdôraznilo presadzovanie sociálnodemokratických hodnôt, vrátane demokracie, rešpektu k medzinárodnému právu či odporu proti agresii.

Ako v pondelok uviedol server Politico, predseda PES Stefan Löfven teraz v rozhovore pre švédsky denník Dagens Nyheter dokonca pohrozil vylúčením Smeru zo Strany európskych socialistov, ak bude Robert Fico pokračovať vo svojej proruskej rétorike. „PES podporuje Ukrajinu a čakáme, že aj naše členské strany budú Ukrajinu naďalej podporovať,“ povedal Löfven.

Volebné víťazstvo Smeru potešilo Budapešť

Víťazstvo „proputinovského Roberta Fica v slovenských voľbách potešilo Budapešť, ktorá vidí, že sa k moci dostáva jej spojenec,“ medzi proeurópskymi silami to ale vyvolalo obavy, napísal vo svojom článku server Euractiv. Hoci sa na zostavenie vlády ešte len čaká, v súvislosti s rastúcimi obavami z dezinformačných kampaní silnie výzvy, aby sa Európa „zobudila“.

Ficova strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) vo voľbách získala 22,94 percenta hlasov. Druhé skončilo Progresívne Slovensko so 17,96 percentami a tretia strana Hlas, ktorá dostala 14,7 percenta hlasov. Ako Euractiv poznamenal, líder Hlasu Peter Pellegrini by sa mohol nechať presvedčiť k uzavretiu prozápadnej koalície s druhými liberálmi, keďže by to pre neho mohlo znamenať, že sa stane premiérom. Pellegrini sa ale už skôr nechal počuť, že dáva prednosť koalícii s Ficom.

„Hádaj, kto sa vrátil! Gratulujem Robertovi Ficovi k nespochybniteľnému víťazstvu v slovenských parlamentných voľbách. Vždy je dobré spolupracovať s vlastencom, „okomentoval víťazstvo bývalého slovenského premiéra šéf maďarskej vlády Viktor Orbán. Podporil tak špekulácie, že sa stanú spojencami.

Euractiv si tiež všíma skoršie Ficove vyhlásenia, že vojenská podpora Ukrajine „len predlžuje konflikt“ aj toho, že vyzval na boj proti „sankciám, ktoré poškodzujú EÚ viac, ako poškodzujú Rusko“. Ak by sa mu podarilo vytvoriť koalíciu, dal Fico jasne najavo, že nebude posielať ďalšie zbrane a muníciu na Ukrajinu, uzatvára server.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko