Na hlavný obsah

Orbán spochybnil možnosť, že by EÚ čoskoro začala prístupové rokovania s Ukrajinou

Uviedol, že je nereálne začať prístupový proces s krajinou, ktorá je vo vojne.

Orbán spochybnil možnosť, že by EÚ čoskoro začala prístupové rokovania s Ukrajinou
Viktor Orbán na otvorení jesennej schôdze maďarského parlamentu. Foto: TASR/AP/Zoltan Mathe

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok (29. 9.) podľa agentúry AP spochybnil možnosť, že by Európska únia v dohľadnej dobe začala rokovania o vstupe Ukrajiny do dvadsaťsedmičky.

Uviedol, že je nereálne začať prístupový proces s krajinou, ktorá je vo vojne. Štáty EÚ majú v decembri rozhodnúť, či umožnia Ukrajine začať prístupové rozhovory, čo by si vyžadovalo jednomyseľnú podporu všetkých 27 členov; Maďarsko podľa diplomatov môže byť prekážkou, poznamenala agentúra Reuters.

„Nemôžeme sa vyhnúť otázke – keď budeme na jeseň v Bruseli rokovať o budúcnosti Ukrajiny – či môžeme naozaj vážne uvažovať o členstve krajiny, o začatí prístupových rozhovorov s krajinou, ktorá je vo vojne,“ povedal Orbán v štátnom rozhlase.

Ukrajina, ktorá sa už 19 mesiacov bráni ruskej vojenskej agresii, získala štatút kandidátskej krajiny spolu s Moldavskom v minulom roku.

„Nevieme, aké veľké je územie tejto krajiny, pretože vojna stále pokračuje, nevieme, koľko má obyvateľov, pretože utekajú. Prijať do EÚ krajinu bez toho, aby sme poznali jej parametre, to by bolo bezprecedentné,“ predniesol Orbán.

Doplnil poznámku, že štátnici si v Bruseli budú musieť „odpovedať na zložité otázky“, kým sa dostanú k rozhodnutiu o začatí prístupových rokovaní.

„Vnímame pozitívne, že si maďarský premiér robí starosti ohľadom vstupu Ukrajiny do Európskej únie. Informujeme, že Ukrajina nezmenila svoje územie v rámci medzinárodne uznaných hraníc, „reagoval na facebooku hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko.

Pred niekoľkými dňami Orbán pri začatí jesenného zasadnutia maďarského parlamentu povedal poslancom, že Budapešť nepodporí Kyjev v žiadnej medzinárodnej otázke, kým Ukrajina na svojom území plne neobnoví jazykové práva etnických Maďarov.

Nie je to prvýkrát, čo obvinil Ukrajinu

Nie je to prvýkrát, čo Maďarsko obvinilo Ukrajincov z porušovania práv približne 150-tisíc etnických Maďarov, ktorí žijú v Zakarpatí na západe Ukrajiny.

Spory zosilneli najmä po roku 2017, keď Ukrajina prijala zákon obmedzujúci školskú výučbu v menšinových jazykoch. Maďarsko pod Orbánovým vedením odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu. Prijalo aj ukrajinských utečencov, zároveň však odmietlo dodať Kyjevu zbrane alebo umožniť ich transport cez svoje územie.

Budapešť tiež ako jediná v Európskej únii udržiava s Moskvou najmä hospodárske kontakty. Dvadsaťsedmička na Rusko kvôli agresii voči susednej krajine uvalila tvrdé sankcie. Maďarsko ich kritizuje a Orbán opakovane vyzval na ich zrušenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet