Na hlavný obsah

Finančná pohoda klesla v celej Európe. Tri štvrtiny Slovákov minú každý mesiac celý príjem

Len 24 percent opýtaných uviedlo, že má nižšie výdavky ako príjmy.

Finančná pohoda klesla v celej Európe. Tri štvrtiny Slovákov minú každý mesiac celý príjem
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Unsplash

Finančná pohoda klesla v celej Európe. Ako ukázal prieskum spoločnosti Intrum, väčšina domácností má vážne problémy s rozpočtom.

Tri štvrtiny Slovákov minú každý mesiac buď úplne celý príjem, alebo ešte viac. „To sa odzrkadľuje aj na tretinovom náraste počtu ľudí, ktorí meškajú s úhradami účtov,“ informuje výkonný riaditeľ Intrum Slovakia Martin Musil.

Až tri štvrtiny spotrebiteľov na Slovensku každý mesiac minú celý svoj príjem alebo siahajú na úspory, či idú do mínusu. Len 24 percent opýtaných uviedlo, že má nižšie výdavky ako príjmy.

Štvrtina respondentov zo Slovenska uviedla, že neuhradili včas minimálne jeden účet za posledných 12 mesiacov. V porovnaní s ostatnými sledovanými európskymi krajinami je to jeden z najlepších výsledkov. Avšak medziročne podiel stúpol až o tretinu.

Hlavným dôvodom zlyhania včasných platieb je to, že ľudia nemajú peniaze potrebné na zaplatenie. Udávajú to štyria z desiatich spotrebiteľov. Teda z tých, ktorí meškali aspoň raz s platbou za posledných 12 mesiacov.

Prieskum zároveň odhalil 4,5-násobný medziročný nárast skupiny respondentov, ktorí vynechali platbu z vlastného rozhodnutia, teda účet uhradiť nechceli. Je to síce len asi 10 percent ľudí, spoločnosť Intrum je vysokým nárastom znepokojená.

A to o to viac, že ďalších 10 percent uviedlo ako dôvody neuhradenia účtu, že podniky nekonajú voči neplatiteľom, resp. že ak je dlžná suma účtu nízka, nebude záležať na tom, či bude zaplatený alebo nie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika