Na hlavný obsah

Hamas pri útoku na Izrael zrejme použil aj severokórejské zbrane, píše The Times of Israel

Vyplýva to z videozáznamu zverejneného samotnými útočníkmi.

Hamas pri útoku na Izrael zrejme použil aj severokórejské zbrane, píše The Times of Israel
Na snímke radikáli z hnutia Hamas. Foto: TASR/AP

Ozbrojenci Hamasu počas krvavého prepadnutia južného Izraela 7. októbra pravdepodobne používali tiež zbrane severokórejskej výroby.

Vyplýva to z videozáznamu zverejneného samotnými útočníkmi a tiež zo snímok zbraní, ktoré Hamasu zabavila izraelská armáda, napísal spravodajský server The Times of Israel (ToI). Pchjongjang popiera, že by zbrane tomuto radikálnemu palestínskemu hnutiu predával.

Video Hamasu analyzovali dvaja odborníci na severokórejské zbrane. V súlade s analýzou zbraní zozbieraných na bojisku, ktorú vykonala agentúra AP, a tiež s údajmi juhokórejskej vojenskej rozviedky toto video naznačuje, že Hamas pri svojom útoku používal ručný protitankový granátomet (RPG) typu F-7, zbraň odpaľovanú z ramena zvyčajne proti obrneným vozidlám.

Tento dôkazný materiál podľa ToI odkrýva temný svet nelegálnych dodávok zbraní, s pomocou ktorých KĽDR sužovaná západnými sankciami financuje svoje zbrojné programy.

Granátomety RPG vystreľujú jedinú hlavicu a možno ich rýchlo nabíjať. Sú obľúbenou a cennou zbraňou gerilových jednotiek pri rýchlych stretoch s ťažkou technikou. Použitie F-7 bolo zdokumentované v Sýrii, Iraku, Libanone aj v pásme Gazy, hovorí expert na zbrane N. R. Jenzen-Jones, ktorý pracuje ako riaditeľ poradenskej spoločnosti Armament Research Services.

„Severná Kórea dlhodobo podporuje palestínske militantné skupiny. Severokórejské zbrane boli už skôr zachytené medzi zadržanými dodávkami,“ povedal Jenzen-Jones agentúre AP.

Hamas navyše zverejnil fotografie z výcviku svojich bojovníkov, ktorí majú granátomety s charakteristickým červeným pruhom cez hlavicu. Obsahovali aj ďalšie konštrukčné prvky zodpovedajúce severokórejským F-7. Potvrdil to Matt Schroeder, výskumný pracovník spoločnosti Small Arms Survey a autor príručky o ľahkých zbraniach Pchjongjangu. „Severokórejské zbrane pri Hamase pre nás nie sú žiadnym prekvapením,“ dodal Schroeder.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet