Na hlavný obsah

Severná Kórea dodala Rusku vojenské vybavenie a muníciu. Potvrdili sa tým úvahy o ich zbrojnej spolupráci

Rusko pravdepodobne využije zbrane vo vojne na Ukrajine.

Severná Kórea dodala Rusku vojenské vybavenie a muníciu. Potvrdili sa tým úvahy o ich zbrojnej spolupráci
Na snímke Kim Čong-un (vľavo) s Vladimirom Putinom. Foto: TASR/AP

Severná Kórea dodala podľa Spojených štátov Rusku viac ako 1 000 kontajnerov s vojenským vybavením a muníciou, ktorú môže Moskva využiť vo vojne na Ukrajine. Informoval o tom dnes (13.10.) hovorca Bieleho domu John Kirby.

Potvrdili sa tak zrejme úvahy o možnej zbrojnej spolupráci KĽDR a Ruska. Tie sa prvýkrát objavili po tom, ako sa minulý mesiac v Rusku stretli ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un.

Podľa Kirbyho sa Spojené štáty domnievajú, že Pchjongjang sa snaží výmenou za muníciu získať moderné ruské zbrane, ktoré bude môcť využiť vo svojom jadrovom programe.

Biely dom zverejnil snímky, ktoré podľa neho ukazujú nakládku kontajnerov s muníciou na loď plaviacu sa pod ruskou vlajkou. Kontajnery medzi 7. septembrom a 1. októbrom putovali zo severokórejského Nadžinu do ruského ďalekovýchodného prístavu Dunaj neďaleko Vladivostoku.

Kim Čong-un v polovici septembra odcestoval obrneným vlakom na ruský Ďaleký východ a na kozmodróm vostočnyj rokoval s Putinom. Následne za sprievodu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua navštívil ďalšie kľúčové vojenské a technologické miesta v regióne.

To vyvolalo obavy Západu ohľadom zbrojného spojenectva medzi oboma krajinami, hlavne v kontexte možnej ruskej pomoci Pchjongjangu s vyslaním špionážneho satelitu do vesmíru a dodávky zbraní pre ruskú armádu, ktorá už rok a pol vedie vojnu na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet