Na hlavný obsah

Hamas tvrdí, že prepustil dve rukojemníčky z humanitárnych a zdravotných dôvodov

Oznámiť to mal hovorca ozbrojeného krídla skupiny.

Hamas tvrdí, že prepustil dve rukojemníčky z humanitárnych a zdravotných dôvodov
Ľudia pomáhajú evakuovať Palestínčanku po izraelských leteckých útokoch v Gaze. Foto: TASR/AP

Palestínske islamistické hnutie Hamas oznámilo, že prepustilo zo zajatia dve ženy, ktoré držalo ako rukojemníčky od útoku zo 7. októbra. Podľa tlačových agentúr to na internete oznámil hovorca ozbrojeného krídla skupiny Abú Ubajd.

Uviedol, že rukojemníčky prepustili z humanitárnych a zdravotných dôvodov. Zdroj agentúry Reuters uviedol, že dve prepustené ženy boli izraelské seniorky. Izrael zatiaľ tvrdenia Hamasu nepotvrdil.

„Rozhodli sme sa ich prepustiť z humanitárnych a zdravotných dôvodov. Napriek tomu, že nepriateľ ich minulý piatok odmietol prijať,“ uviedol hovorca Hamasu. Dodal, že väzenkyne prepustili vďaka sprostredkovaniu Kataru a Egypta. Spravodajská webová stránka televízie Al-Džazíra uviedla, že prepustené ženy sú Nurit Jichaková a Yocheved Lifshitzová.

V piatok (20. 10.) Hamas prepustil zo zajatia dve Američanky – Judith Raananovú a jej dcéru Natalie. Hovorca Hamasu Ubaid vtedy povedal, že Katar zohral pri ich prepustení kľúčovú úlohu. Tvrdil tiež, že Izrael odmietol prijať Jichakovú a Lifshitzovú. Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua však vtedy označila tvrdenia Hamasu za propagandu, uviedla NBC News.

Hamas už skôr uviedol, že sám drží v pásme Gazy 200 rukojemníkov a ďalších 50 je v rukách iných ozbrojených skupín. Viac ako 20 rukojemníkov bolo podľa Hamasu zabitých pri izraelských leteckých útokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet