Na hlavný obsah

Hnutie Hamas údajne prepustilo dve americké rukojemníčky

Ako a kedy už hnutie nespresnilo.

Hnutie Hamas údajne prepustilo dve americké rukojemníčky
Ilustračná snímka - izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Palestínske islamistické hnutie Hamas v piatok (20. 10.) oznámilo, že prepustilo dve americké rukojemníčky, ktoré zadržiavalo v pásme Gazy od útokov na Izrael zo 7. októbra. Informovala o tom agentúra AFP.

„V reakcii na úsilie Kataru prepustilo (ozbrojené krídlo Hamasu) Brigády Izaddína Kasáma z humanitárnych dôvodov dve americké občianky,“ uviedol Hamas cez Telegram. Dodal, že ide o matku a dcéru. Nespresnil však, ako a kedy boli rukojemníčky prepustené.

Izraelská armáda v piatok vyhlásila, že väčšina z približne 200 ľudí, ktorých počas útoku na Izrael uniesli palestínski militanti z hnutia Hamas do pásma Gazy, je stále nažive. Vyše 20 zajatcov je údajne neplnoletých a približne desať až 20 má viac než 60 rokov.

Presný počet rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v pásme Gazy nie je známy. Izrael v piatok vyhlásil, že nezvestných je 100 až 200 ľudí. Hovorca vojenského krídla Hamasu v pondelok však tvrdil, že rukojemníkov je najmenej 200 až 250.

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom vypukol po tom, čo palestínski militanti 7. októbra prenikli na územie Izraela a zabili vyše 1 400 ľudí, zväčša civilistov. Izrael na útok reaguje rozsiahlym bombardovaním pásma Gazy, pri ktorom doposiaľ podľa tamojších úradov zahynulo už 4 137 ľudí a ďalších 13 162 osôb utrpelo zranenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet