Na hlavný obsah

Guvernér NBS Peter Kažimír je opäť pred súdom

Predchádzajúce pojednávanie sudca odročil pre Kažimírove zranenie a operáciu.

Guvernér NBS Peter Kažimír je opäť pred súdom
Guvernér NBS Peter Kažimír. Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v pondelok (16.10.) pokračuje hlavné pojednávanie s guvernérom Národnej banky Slovenska Petrom Kažimírom. Sudca predchádzajúce pojednávanie v septembri odročil na október, pretože Kažimír sa pre zranenia kolena a operáciu ospravedlnil. Pojednávanie priamo v Pezinku sleduje redaktorka RTVS Jozefína Ilavská.

Z prvej časti pondelkového pokračovania hlavného pojednávania, v ktorej vypovedá zamestnankyňa daňového úradu, bola verejnosť pre možný únik daňového a bankového tajomstva vylúčená. Vo vnútri zostali ako dôverníci novinár Adam Valček a koncipient Jakub Môcik.

Poobede by mala prísť vypovedať aj znalkyňa, ktorá bude posudzovať dôveryhodnosť svedka Františka Imreczeho. Okrem zamestnankyne daňového úradu a znalkyne mal prísť vypovedať ešte tretí svedok, ten sa však pre zdravotné dôvody ospravedlnil.

Peter Kažimír sa mal podľa Františka Imreczeho, kľúčového svedka v tomto prípade podplácania, dopustiť v roku 2017. Odovzdať mu mal úplatok vo výške 48 000 € a požadovať mal za to urýchlené a prednostné vyplatenie jednotlivých nárokov na nadmerný odpočet DPH.

Sudca mu za podplácanie uložil trest 100 000 eur. Prokurátor ale podal odpor. Nesúhlasil s tým ani Peter Kažimír a tak sa celý prípad dostal na súd. V kauze už vypovedalo niekoľko svedkov, naposledy Lenka Wittenbergerová a Daniel Čech, bez prítomnosti verejnosti a médií.

Súdne pojednávanie v Pezinku sleduje redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

Správu budeme aktualizovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko