Na hlavný obsah

Hvorecký o nominácii Šimkovičovej: Pod výzorom predstieranej nevinnosti a mladosti sa ľahšie skrývajú extrémistické obsahy

Podľa Jany Bodnárovej nominácia znepokojila širšiu umeleckú obec.

Hvorecký o nominácii Šimkovičovej: Pod výzorom predstieranej nevinnosti a mladosti sa ľahšie skrývajú extrémistické obsahy
Na snímke uprostred Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Michal Svítok

Nominácia Martiny Šimkovičovej na ministerku kultúry vyvolala búrlivú diskusiu. Znepokojenie neskrýval ani spisovateľ a publicista Michal Hvorecký.

„Pod výzorom predstieranej nevinnosti a mladosti sa ľahšie skrývajú extrémistické obsahy. Obávam sa, že to je aj hlavný dôvod škandalóznej nominácie tejto pani,“ povedal pre portál spravy.rtvs.sk.

„Malo by to byť pracovisko pre človeka, ktorý má skúsenosti s riadiacou prácou v kultúre a tiež nech je v tesnom dotyku s umením, má ho rád a do hĺbky mu rozumie,“ pridala sa tiež spisovateľka a kunsthistorička Jana Bodnárová.

Hvorecký si nevie predstaviť, ako by Šimkovičová viedla ministerstvo kultúry. „Čo vie o troch štátnych vedeckých knižniciach? Divadelnom ústave? O Slovenskom centre dizajnu či Slovenskom literárnom centre? A to som vymenoval len niekoľko inštitúcii v zriaďovateľskej pôsobnosti tohto ministerstva,“ uviedol.

Podľa Bodnárovej tento návrh znepokojil širšiu umeleckú obec. „To v žiadnom prípade nemôže byť funkcia pre zaúčanie sa o tom, v akom stave je naša kultúra v užšom slova zmysle, čo nutne potrebuje a ako ju zmysluplne riadiť. Prečo by to mal byť priestor pre vyslovene stranícky výber?!“ dodala.

Minulosť Martiny Šimkovičovej

S Martinou Šimkovičovou sa spája niekoľko káuz. V roku 2015 sa ešte ako moderátorka spravodajstva TV Markíza vo svojom statuse vyjadrila k vtedy prebiehajúcej migračnej kríze.

„Už idú, pripravte im nejaké ubytovanie, plnú penziu, vreckové a vyfešákujte dcérenky, nech sa u nás nenudia. Ešte taká poznámka, kde majú ženy a deti,“ uviedla Šimkovičová na sociálnej sieti. Pre jej kontroverzné vyjadrenia napokon v televízii skončila.

V podobnej rétorike pokračovala, v roku 2020 sa vyhradila proti LGBT+ menšine.

„Milí priatelia, LGBT a gender ideológia je to najzvrátenejšie zo zvráteného, čo nám prináša tzv. liberálna demokracia, rozumejte západný neoliberalizmus s prvkami neomarxizmu, ktorý sa tlačí do popredia všade v Európe. A, bohužiaľ, stále väčšmi aj u nás na Slovensku,“ vyjadrila sa na sociálnej sieti Šimkovičová.

Vo svojom vyjadrení tiež uviedla, že ako poslankyňa Národnej rady (NR) SR bude občanov chrániť pred Istanbulským dohovorom a pretláčaním LGBT+ a gender ideológií.

V roku 2016 kandidovala do parlamentu na tretej pozícii v strane Borisa Kollára Sme rodina, vďaka čomu sa dostala aj do NR SR. Po tom, ako niekoľkokrát hlasovala inak ako väčšina členov klubu, musela poslanecký klub opustiť. Išlo napríklad o schvaľovanie programového vyhlásenia vlády či odvolávanie ministra vnútra.

Po odchode sa stala líderkou kandidátnej listiny strany Hlas ľudu, za ktorú neúspešne kandidovala do europarlamentu. Zo strany v roku 2021 vzniklo hnutie Republika, s ktorým už Šimkovičová nespolupracovala.

Televízia Slovan

V tom čase Šimkovičová založila spoločne s ortopédom Petrom Kotlárom televíziu Slovan, ktorú stránka kospiratori.sk radí medzi konšpiračné médiá.

„Internetová televízia Slovan je neofašistický program, kde bežne znejú aj vyjadrenia, ktoré by v iných európskych krajinách boli absolútne neprijateľné a dávno by ich riešili súdy,“ vyjadril sa Hvorecký o televízii, v ktorej Šimkovičová pôsobí dodnes.

Šimkovičová na kritiku zatiaľ nereagovala, vyjadrenie ponúkla iba webu Hlavné správy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko