Na hlavný obsah

Izraelčanov čaká v Gaze nočná mora každej armády: Bezpečnostný analytik opísal možný scenár pozemnej invázie

Kraus povedal, že Izrael nemá ako znížiť počet civilných obetí v prípade invázie do Gazy.

Izraelčanov čaká v Gaze nočná mora každej armády: Bezpečnostný analytik opísal možný scenár pozemnej invázie
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Zdá sa, že Izrael si pripravuje pôdu pre spustenie pozemnej invázie do pásma Gazy, od soboty (21. 10.) zintenzívnil útoky. Tel Aviv vyzval obyvateľov severnej časti pásma Gazy, aby sa presunuli na juh. Následne ich varoval, že ak zostanú, môžu byť považovaní za komplicov radikálneho palestínskeho hnutia Hamas.

Podľa bezpečnostného analytika Josefa Krausa z Masarykovej univerzity v Brne Izrael vyčkáva s pozemnou inváziou do pásma Gazy, pretože „v oblasti musí predovšetkým prijať jasné politické a vojenské rozhodnutie, ktoré bude zložité a nezaobíde sa bez nákladov“.

Tel Aviv riskuje veľa

Kraus podotkol, že Izrael z politického hľadiska riskuje zničenie vzťahov najmä s moslimskými krajinami na Blízkom východe. „Dokonca aj s tými, s ktorými má oficiálne a korektné vzťahy,“ dodal analytik.

Existujú však aj vojenské faktory. „Takýto druh invázie sa nezaobíde bez rizika vysokých obetí, a to na oboch stranách pomyselnej frontovej línie,“ uviedol.

Bezpečnostný analytik povedal, že čím väčšia miera utrpenia a ničenia bude inváziu sprevádzať, tým viac politických bodov stratí Izrael na svojej povesti, a to aj v západných krajinách.

Izrael nasadí najlepšie jednotky

Josef Kraus si myslí, že pozemná invázia do pásma Gazy nebude zahŕňať menej skúsených mobilizovaných záložníkov, ale vyžiada si skôr zásah špeciálnych síl.

„Zvyšok síl bude strážiť izraelské územie, a to najmä v prípade, že sa otvorí nejaký iný front, napríklad na sýrskych alebo libanonských hraniciach,“ spresnil. Podľa neho môže do pozemnej invázie zasiahnuť maximálne tisíc vojakov izraelskej armády a istá forma podpory. „Napríklad letectvo, obrnené jednotky a podobne,“ vysvetlil.

Bezpečnostný expert uviedol, že začiatku invázie by mohlo predchádzať intenzívne bombardovanie a delostrelecká príprava. „Následne nastane vstup jednotiek prvej sily v spolupráci s obrnenými jednotkami, ktoré ’prerazia’ cestu. Vylúčiť nemožno ani vzdušný výsadok, ktorý je však v mestskej oblasti veľmi komplikovaný a nebezpečný a jeho pravdepodobnosť je pomerne nízka,“ dodal.

Najväčšia zodpovednosť bude podľa neho na pleciach pechoty a špeciálnych jednotiek, ktoré budú podporované dronmi a vrtuľníkmi. „Invázia s najväčšou pravdepodobnosťou povedie najprv na sever Gazy. Potom sa uvidí, aký bude ďalší postup a ako hladko bude celá operácia prebiehať,“ povedal.

Izrael uviedol, že Hamas „zničí“. Pri podobných skupinách je však známe, že keď sa rozhorí násilie, dokážu zmobilizovať veľa ľudí. Hamas taktiež nemá úplne jasnú štruktúru. Podľa analytikov sa počet lojálnych bojovníkov môže pohybovať od 10- až do 50-tisíc.

Reálnejšia je paralýza

Zničenie hnutia je podľa analytika „nereálne“. Dodal však, že paralýza môže na nejaký čas nastať. „To znamená zničenie alebo vážne poškodenie riadiacich a kontrolných častí organizácie, ako aj riadiacich a kontrolných štruktúr,“ vysvetlil.

Doplnil, že pre ochromenie takejto organizácie musí Izrael dbať aj na maximálne možné zničenie muničných skladov, podzemnej infraštruktúry a elimináciu čo najväčšieho počtu bojovníkov.

Hamas má výhodu domáceho prostredia

Boje v hustých uliciach Gazy môžu predstavovať problém pre konvenčnejšiu izraelskú armádu. Podobná situácia nastala aj v Afganistane, kde bojovníci hnutia Taliban viedli partizánsky štýl boja a proti modernej armáde mali navrch. Napokon aj vstúpili do Kábulu a ukončili takmer dve dekády trvajúcu misiu armády USA. 

„V histórii vojenstva existuje mnoho príkladov a tento spôsob boja je doslova nočnou morou každej armády,“ uviedol analytik Kraus.

Výhoda domáceho prostredia v kombinácii s hustou zástavbou môžu podľa neho do značnej miery znížiť technologický náskok Izraelských obranných síl. „Boje budú do veľkej miery o stretoch muža proti mužovi,“ uzavrel.

Izraelskí vojaci budú čeliť nástrahám

Reakcia Izraela nie je taká rýchla, ako by možno chcel. Hamas získal dostatok času na prípravu na boj. Podľa bezpečnostného experta budú izraelskí vojaci čeliť obrovskému množstvu nástrah v uliciach Gazy.

Vysvetlil, že v meste je neprehľadná vojenská infraštruktúra Hamasu, vrátane podzemných tunelov, skladov a veliteľských štábov. „Vďaka tomu sa môžu ozbrojení bojovníci Hamasu ľahko dostať za izraelské jednotky, prípadne sa objaviť v oblastiach, ktoré už budú považovať za vyčistené,“ dodal.

Problémom pravdepodobne bude aj rozlíšiteľnosť bojovníkov od civilistov. „S každým incidentom, pri ktorom je zabitý civilista (či už skutočný, alebo vymyslený), s každým zničením civilného domu (či už sa v ňom nachádzali zbrane Hamasu, alebo nie) sa zhorší medzinárodná povesť Izraela a zvýši sa tlak na ukončenie vojenskej operácie,“ skonštatoval.

Bezpečnostný expert povedal, že straty budú vysoké aj na izraelskej strane. „Okrem tohto všetkého treba počítať aj s veľmi nepriateľským prostredím zo strany miestnych obyvateľov, ktorí zostali v bojovej zóne, hoci sú civilisti,“ dodal.

Počet civilných obetí bude zrejme vysoký

Izrael však podľa analytika nemá ako znížiť počet civilných obetí, keďže boje budú pravdepodobne prebiehať v zastavanej oblasti. Masová evakuácia územia, ktoré obývajú vyše dva milióny ľudí, je „nemožná“. Tvrdí tiež, že Hamas často využíva taktiku skrývania vlastnej infraštruktúry v civilných budovách alebo budovách vyzerajúcich ako civilné.

„Mestská vojna, v ktorej dobyvateľ nevie, kto je a kto nie je bojovník, povedie k zabitiu mnohých civilistov, ktorí sa len vďaka smole dostanú pred izraelské pušky. Tomu sa nedá vyhnúť a Hamas to všetko logicky propagandisticky využije,“ uzavrel Kraus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet