Na hlavný obsah

Izraelský premiér Netanjahu varoval Hizballáh: Vojna proti nám by bola životná chyba

Izrael bude reagovať neúprosnejšie než počas krátkej vojny v roku 2006.

Izraelský premiér Netanjahu varoval Hizballáh: Vojna proti nám by bola životná chyba
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu varoval libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh, že ak rozpúta vojnu proti Izraelu, židovský štát bude reagovať neúprosnejšie než počas krátkej vojny v roku 2006. Informovali agentúry AP a AFP.

„Ak sa Hizballáh rozhodne vstúpiť do vojny… Urobí svoju životnú chybu. Zasiahneme ho silou, akú si ani nedokáže predstaviť a následky pre neho a Libonon budú zničujúce,“ povedal Netanjahu vojakom na severe Izraela neďaleko hraníc s Libanonom.

„Hizballáh ťahá Libanon do vojny, v ktorej nič nezíska. Stratiť však môže mnoho,“ uviedol predtým v nedeľu hovorca izraelskej armády Jonatan Konrikus. Hnutie podľa neho „hrá veľmi, veľmi nebezpečnú hru“ a „eskaluje situáciu“.

Hizballáh je spojencom palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré 7. októbra zaútočilo na Izrael, čo viedlo k vzniku ozbrojeného konfliktu. Izrael prisľúbil, že Hamas zničí a v súčasnosti preto podniká opakované vzdušné útoky na pásmo Gazy.

Zároveň prichádza aj k prestrelkám na severných hraniciach Izraela s Libanonom. Rastú obavy, že Hizballáh sa snaží otvoriť na severe Izraela ďalší front. Pomohol by tak Hamasu na juhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet