Na hlavný obsah

Izraelská armáda zasiahla 300 cieľov spojených s vojenskou infraštruktúrou hnutia Hamas, tvrdí jej hovorca

Zameriavajú sa na severnú čas Gazy.

Izraelská armáda zasiahla 300 cieľov spojených s vojenskou infraštruktúrou hnutia Hamas, tvrdí jej hovorca
Ilustračná snímka - Stúpajúci dym v pásme Gazy po izraelskom útoku. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda pri pokračujúcej pozemnej operácii v pásme Gazy za posledných 24 hodín zasiahla 300 cieľov spojených s vojenskou infraštruktúrou palestínskeho hnutia Hamas a zabila tiež mnohých jeho členov, informoval dnes podľa denníka Haarec armádny hovorca.

Server The Times of Israel (ToI) ráno napísal, že Hamas tvrdí, že ostreľoval izraelské pozemné jednotky pri prechode Kerom Šalom na juhu Pásma Gazy. Informácie bojujúcich strán ale nemožno nezávisle overiť.

„Naše akcie zameriame na severnú časť Gazy, ktorá je centrom Hamasu, ale pokračujeme v útokoch aj v iných častiach Gazy,“ uviedol dnes hovorca izraelskej armády. „Lovíme ich veliteľa, útočíme na ich infraštruktúru,“ dodal.

Pozemné jednotky sa snažia obkľúčiť Gazu

Server ToI dnes napísal, že sa zdá, že pozemné jednotky sa snažia obkľúčiť mesto Gaza zo severu aj z juhu, ale väčšinu jednotiek zatiaľ držia mimo mesta.

Izraelské pozemné sily po niekoľkých kratších výpadoch do Pásma Gazy začali rozsiahlu pozemnú operáciu v noci z piatka (27.10.) na sobotu na severe regiónu. Predtým armáda niekoľkokrát vyzvala obyvateľov tejto oblasti, aby sa presunuli na juh. Dnes server BBC napísal, že podľa odhadov na severe zostáva asi na 600 000 ľudí.

Armáda sústredí aj svoje letecké údery proti Pásmu Gazy na sever, ktorý masívne bombarduje od 7. októbra, keď Hamas napadol izraelské územie a zabil približne 1400 ľudí.

Rakety ale dopadajú aj na juh Pásma Gazy, kam sa po výzve izraelskej armády mali civilisti presunúť. Izraelské ostreľovanie tejto oblasti menšie ako Praha s 2,3 miliónmi obyvateľov si vyžiadalo podľa palestínskych zdrojov na 8 300 obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet