Na hlavný obsah

Izraelská armáda v Pásme Gazy vyslobodila izraelskú vojačku, ktorú uniesol Hamas

K návratu jej zablahoželal premiér Benjamin Netanjahu.

Izraelská armáda v Pásme Gazy vyslobodila izraelskú vojačku, ktorú uniesol Hamas
Na snímke vyslobodená vojačka. Foto: Twitter/idfonline

Izraelská armáda v pondelok (30. 10.) informovala, že pri nočnej pozemnej operácii v Pásme Gazy vyslobodila izraelskú vojačku, ktorú 7. októbra unieslo palestínske islamistické hnutie Hamas pri svojom útoku na južný Izrael. K návratu jej zablahoželal premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Joav Galant podotkol, že vyslobodenie vojačky je dôkazom zmyslu izraelskej pozemnej operácie.

Vojvodkyňa Ori Megidišová podľa vyhlásenia izraelskej armády podstúpila lekársku prehliadku, je v dobrom zdravotnom stave a už sa skonštatovala so svojou rodinou. V čase útoku Hamasu 7. septembra mala hliadku pri kibucu Nachal Oz, píše spravodajský web The Times of Israel (ToI).

Izraelský premiér Netanjahu zablahoželal Megidišovej k návratu do Izraela a izraelskej armáde a tajnej službe Šin Bet k jej vyslobodeniu. Podľa denníka Haarec tiež poznamenal, že návrat vojačky je dôkazom odhodlania izraelskej vlády zabezpečiť oslobodenie všetkých zajatcov. Bojovníkov Hamasu Netanjahu označil za „zrôdky“ a povedal, že Izrael ich bude loviť a prenasledovať, kým ich nezlikviduje.

Prínos pozemnej operácie

Minister obrany Joav Galant poznamenal, že záchrana vojačky je dôkazom prínosu pozemnej operácie. „Je to ďalší dôkaz našej schopnosti dostať sa k rukojemníkom, dôležitosti pozemnej operácie a predovšetkým nášho záväzku voči každému z rukojemníkov,“ uviedol minister.

Tiež podotkol, že pokračujúca ofenzíva nie je ľahká. „Nebude to krátka ani ľahká vojna, ale sme odhodlaní zvíťaziť za tých, ktorí za to zaplatili svojimi životmi,“ uviedol. „Nepriateľ kladie odpor, ale izraelská armáda operuje presne a odhodlane, v spolupráci pozemných a vzdušných síl a s kvalitnými spravodajskými informáciami,“ dodal.

Izraelská armáda zároveň v pondelok identifikovala ďalších troch vojakov, ktorí padli pri súčasnom konflikte, spolu tak od 7. októbra prišlo o život 315 vojakov, policajtov a rezervistov, píše ToI.

Na izraelskej strane od začiatku konfliktu zahynulo vyše 1 400 ľudí. Z toho drvivú väčšinu tvoria civilisti zabití Hamasom 7. októbra. Ďalších asi 240 ľudí palestínski ozbrojenci uniesli do Pásma Gazy.

Izraelské bombardovanie Pásma Gazy si podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva vyžiadalo životy viac ako 8 300 ľudí. Ďalších viac ako 110 Palestínčanov zahynulo pri izraelských raziách na okupovanom Západnom brehu Jordánu, píše agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet