Na hlavný obsah

Kostolík na juhu vďaka rekonštrukcii odhalil prekvapivé tajomstvá. Archeológovia v ňom našli vzácne nálezy

Ešte na Troch kráľov v ňom slúžili omšu.

Kostolík na juhu vďaka rekonštrukcii odhalil prekvapivé tajomstvá. Archeológovia v ňom našli vzácne nálezy
Kostol svätého Vendelína v centre Patiniec. Foto: RTVS

Malý kamenný kostolík v Patinciach pri Komárne môže byť jeden z najstarších na Slovensku. Archeológovia v ňom objavili toľko vzácnych nálezov, koľko doposiaľ nikde inde. Môže ísť o najvýznamnejší objav tohto roka.

V kostole svätého Vendelína v centre Patiniec ešte na Troch kráľov slúžili omšu. Po nej začali s bežnou rekonštrukciou, akú si kostolík po rokoch pýtal. Oškrabaná omietka a vytrhaná podlaha však zrazu odhalila dobu rímsku, čo prekvapilo aj odborníkov.

„Našli sme veľmi kvalitnú podmurovku. Úplne celý kostol postavili na rímskych sekundárkach. Archeológovia hovoria, že sú to najkvalitnejšie rímske nálezy, aké sa na Slovensku zachovali,“ povedal reštaurátor Juraj Puškár.

Vzácny kamenný kostolík v Patinciach navštívil štáb RTVS spolu s redaktorkou Luciou Hamran Kollárovou:

Akúsi svätyňu tu teda mohli mať už Rimania. Bola to mimoriadne kvalitná a honosná stavba. Keď však kopali hlbšie, našli omnoho staršie kamene. „Môžu to byť staršie základy nejakej neznámej stavby. Prvé storočie pred naším letopočtom. Ak sa nám to potvrdí, tak tu sa pozeráme na dvetisícročnú históriu,“ priblížil archeológ z Krajského pamiatkového úradu Nitra Pavel Paterka.

„Tu vyvstáva otázka, či toto miesto, ktoré bolo v okolitom rovinatom teréne vyvýšené, nebolo ideálne miesto pre nejaké kulty už v minulosti. Dokonca tu padla aj taká teória, či tu nemohla stáť aj drobná megalitická stavba, lebo tá keramika, ktorá sa tu našla, je extrémne stará,“ priblížil reštaurátor Puškár.

História uložená v múroch stavby

Kostol prežil silné zemetrasenie, niekoľko požiarov aj pustošenie Tatárov či Turkov. Všetko zostalo uložené v múroch. „Ten kostol vypálili a najhroznejší nález, ktorý bol pred dvoma dňami, je taký, že tu zrejme zavreli obyvateľstvo a spálili ho,“ dodal.

„Ľudské kosti, železné klince, keramická škridla, detské kosti. Tu zomreli a tie kostičky boli do čierna prepálené. Potom to bolo všetko splanírované a urobili ďalšiu podlahu,“ doplnil archeológ Paterka. Podľa reštaurátora je typ stavby jedinečný. „Široko ďaleko nič také nemáme ani u nás a dole do Maďarska už vôbec nie,“ vysvetlil Puškár.

Archeológovia už teraz kostolík označujú za jeden z najvýznamnejších objavov roka. Na to, aby mohli vo výskume pokračovať zháňajú financie. Predtým, ako bude opäť slúžiť veriacim, chcú prekopať aj okolie. Mal by sa tam ukrývať cintorín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny