Na hlavný obsah

Pri výkopových prácach objavili múmie staré najmenej tisíc rokov

Medzi objavmi bolo aj šesť mumifikovaných detí.

Pri výkopových prácach objavili múmie staré najmenej tisíc rokov
Archeológovia objavili múmie a iné predmety staré najmenej tisíc rokov. Foto: RTVS

V juhoamerickom Peru objavili pri výkopových prácach múmie a ďalšie predmety staré najmenej tisíc rokov. Archeológovia sa domnievajú, že pochádzajú ešte z dôb pred vznikom ríše Inkov.

Na vzácny objav natrafili pracovníci peruánskej plynárenskej spoločnosti pri rozširovaní siete. “Identifikovali sme časť najmenej tisícročného pravdepodobne detského cintorína. Našlo sa osem hrobov, v ktorých bolo šesť detí a dvaja dospelí,” ozrejmil archeológ Jesús Bahamonde.

Podľa archeológov sú predmety z obdobia kultúry nazývanej Ichma. Sformovala sa okolo roku 1100 a rozširovala sa údoliami na území dnešného hlavného mesta až do konca 15. storočia.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Michal Cimerman:

“V súčasnosti je v meste Lima viac ako 400 archeologických nálezísk. Všetky dôkazy o tom, že staré civilizácie tu žili tisíce rokov, máme priamo pod nohami. Vždy, keď sa robia nejaké siete, máme šťastie na archeologické nálezy, ktoré nám umožňujú obnoviť stratenú históriu mesta,” doplnil Bahamonde.

Pri výkopových prácach našli plynári za posledných 19 rokov takmer dvetisíc archeologických nálezov. Za vysoký počet objavov či pamiatok v regióne môže množstvo civilizácií, ktoré región, kde sa mesto Lima rozkladá, obývali.

Viac ako 10-tisíc rokov tam žili predinské kultúry, potom Inkovia a v 16. storočí tam priniesli španielski dobyvatelia koloniálnu kultúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet