Na hlavný obsah

Mestá a obce ohlasujú vyššie dane a poplatky. Rásť môžu dane z nehnuteľností či poplatky za psa a odvoz odpadu

Presné vyčíslenie majú samosprávy zatiaľ v príprave.

Mestá a obce ohlasujú vyššie dane a poplatky. Rásť môžu dane z nehnuteľností či poplatky za psa a odvoz odpadu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mestá a obce ohlasujú vyššie miestne dane a poplatky. Mnohé inak nedokážu naplniť zákon a teda dosiahnuť vyrovnaný rozpočet na budúci rok. Rásť môžu dane z nehnuteľností, poplatky za odvoz odpadu či za psa.

Liptovský Mikuláš nezvyšoval dane približne desať rokov. V týchto dňoch magistrát pripravuje vyrovnaný rozpočet na budúci rok. Bez navýšenia daní a poplatkov to nepôjde.

“Schválením prorodinného balíčka v roku 2021-2023 došlo k prepadu na príjmovej časti podielových daniach, ktoré tvoria základnú časť príjmu samosprávy. Reálne pracujeme s o 700-tisíc menším rozpočtom v príjmovej časti,“ ozrejmil vedúci odboru Správy mesta Liptovský Mikuláš Ivan Košík.

Vyšším daniam a poplatkom sa venovali redaktori RTVS Lucia Benetinová a Erik Vrábel:

Ekonomicky náročné obdobie čaká aj mesto Ružomberok. Hľadá preto spôsoby, ako získať viac príjmov. Magistrát tvrdí, že od budúceho roka bude nevyhnutné zvýšiť miestne dane a poplatky.

“Ceny stavebných materiálov sa navyšujú. Pretrváva energetická kríza a pokračuje vojna na Ukrajine. Zásadné sú však zmeny v legislatíve, ktoré samosprávam ukladajú nové úlohy a povinnosti v oblasti financovania,“ spresnil hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík.

“Aj mesto Michalovce pristupuje k tomuto kroku, k úprave sadzbe dane z nehnuteľnosti. A to najmä z dôvodu legislatívnych zmien a taktiež s nízkym nárastom podielových daní. Týka sa to najmä oblasti valorizácie miezd, zvyšovania minimálnej mzdy, inflácie a navyšovania cien energií,“ uviedla hovorkyňa mesta Michalovce Mária Stričková.

Presné čísla ešte nie sú známe

Presné vyčíslenie daní a poplatkov majú samosprávy zatiaľ v príprave. Konkrétny návrh ešte prerokujú mestské komisie a až následne o ňom rozhodne mestské zastupiteľstvo.

Podobným pokusom si prešlo mesto Martin ešte minulý týždeň. Zastupiteľstvo však zvyšovanie daní neschválilo.

“Ako primátor mám z toho hlavu v smútku, lebo musíme urobiť rozpočet a v podstate zrejme do budúceho roka pôjdeme s provizóriom,“ povedal primátor mesta Martin Ján Danko.

Mestu bude chýbať približne päť miliónov eur. Podľa odborníčky by sa však samosprávy pred zvyšovaním daní mali naučiť lepšie hospodáriť. Poskytovať verejné služby za tie peniaze, ktoré majú.

“A to bez serióznej reformy a auditov sa nedá. To znamená, že digitalizácia, zjednodušovanie procesov tak, aby ľudia dostávali kvalitné služby a možno niekedy za lacnejšie peniaze, a niekedy aj kvalitnejšie,“ dodala odborníčka na verejnú správu Emília Sičáková-Beblavá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko