Na hlavný obsah

Na plné 13. dôchodky v budúcom roku štát nemá peniaze, musel by si požičať. Berú budúcim generáciám, ozýva sa z opozície

Vláda o pláne, kde na ne vezme peniaze, zatiaľ neinformovala.

Na plné 13. dôchodky v budúcom roku štát nemá peniaze, musel by si požičať. Berú budúcim generáciám, ozýva sa z opozície
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA/FrankHoermann/SVEN SIMON

Ak štát na budúci rok vyplatí plné priemerné 13. dôchodky, ktoré sľubuje nová vláda, zaťažia verejné financi. A to sumou zhruba 500 miliónov eur. Vláda však zatiaľ plán, kde vziať toľko peňazí, neoznámila. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) upozorňuje, že ďalšie požičiavanie si nemôžeme dovoliť.

Vládni politici hovoria, že ľuďom musia doručovať pomoc, ktorú im sľubovali pred voľbami. „Na budúci rok sa vyplatí 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za tento rok,“ informoval v pondelok (30. 10.) minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

„Ak, napríklad, je dnes starobný dôchodok v priemere na úrovni 600 eur, tak by takejto osobe v roku 2024 mal byť vyplatený 13. dôchodok v tejto výške,“ vysvetlil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vyplácaniu 13. dôchodkov v tomto aj v budúcom roku sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková:

Bývalý šéf Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP), v súčasnosti opozičný poslanec a člen parlamentného finančného výboru Štefan Kišš (PS) však pozná stav verejných financií. Preto rýchle vládne návrhy kritizuje.

„Politici, napríklad aj súčasný minister práce, radi rozprávajú, ako chcú pomôcť nejakej konkrétnej skupine ľudí, v tomto prípade dôchodcom. Ale v skutočnosti len prerozdeľujú existujúce prostriedky. V tomto prípade je to na úkor zadlžovania, a teda berú budúcim generáciám,“ uviedol Kišš.

Navýšia štátny dlh

Poberatelia penzií dostanú 13. dôchodky aj tento rok. Bývalá vláda ich odstupňovala tak, že tí s najvyšším dostanú najmenej 50 eur, ale tí s nízkym dôchodkom dostanú najviac – okolo 300 eur. Analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana konštatuje, že aj toto navýši dlh štátu.

„Aj na tento 13. dôchodok, ktorý sa vyplatí v novembri, každé šieste euro z toho dôchodku si musíme požičať. Ak by aj nová vláda zvýšila nejaké dane alebo vytiahla viac peňazí z ekonomiky, stále bude vo vysokom deficite a bude si musieť na financovanie 13. dôchodku požičiavať a zadlžovať budúce generácie,“ podotkol.

Presné čísla nášho dlhu pozná Riaditeľ kancelárie RRZ Viktor Novysedlák: „Deficit sa pohybuje rádovo okolo ôsmich-deviatich miliárd eur aj na horizonte troch rokov. Ad hoc aktuálne máme na úrovni 57 percent a môže rásť až k 70 percent HDP. Ak vláda príjme dodatočné opatrenie v podobe plného 13. dôchodku, ktoré môže stáť v čistom dodatočných 500 miliónov eur, museli by sme si na tie dôchodky požičať.“

Dodal, že odborníci by radi od novej vlády počuli aj návrhy opatrení na zlepšenie stavu verejných financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál