Na hlavný obsah

Migrantov, ktorí uviazli na hraničnom prechode v Tatranskej Javorine, previezli do zariadenia pri Ružomberku

Prevoz podľa starostu Tatranskej Javoriny financovala Kancelária prezidentky SR.

Migrantov, ktorí uviazli na hraničnom prechode v Tatranskej Javorine, previezli do zariadenia pri Ružomberku
Skupina migrantov uviazla na poľsko-slovenskej hranici pri Tatranskej Javorine. Foto: RTVS

Migrantov zo Sýrie, ktorí vo štvrtok (5. 10.) pre zavreté hranice s Poľskom uviazli pri Tatranskej Javorine v okrese Poprad, sa podarilo vo večerných hodinách previezť do zariadenia v Ľubochni pri Ružomberku. Potvrdil to starosta obce Miroslav Michaľák.

„Za pomoci Okresného úradu v Poprade, prezidentskej kancelárie a Spišskej katolíckej charity sa nám to podarilo vyriešiť. Prišiel zamestnanec charity, ktorý najprv chcel vziať len ženy a deti. Oni sa však nechceli rozdeľovať, tak sa mu podarilo dohodnúť umiestnenie v zariadení v Ľubochni. Veľmi nechceli ísť, zrejme čakali, či pre nich predsa len nepríde prevádzač, ale po dlhšom rozhovore s prekladateľom sme ich presvedčili, že tam im bude lepšie. Išlo nám hlavne o to, aby deti boli v teple, myslím si, že nakoniec ich presvedčila práve zima,“ priblížil situáciu Michaľák.

Prevoz podľa neho zafinancovala Kancelária prezidentky SR. Obci sa podarilo zabezpečiť autobus z Lendaku, ktorý všetkých 34 ľudí odviezol do zariadenia. Medzi utečencami boli aj deti, najmladšie malo podľa starostu len osem mesiacov.

V tejto súvislosti vyzdvihol prístup obyvateľov, aj z prihraničných poľských obcí, ktorí im nosili potraviny aj teplé oblečenie. „Momentálne je situácia pokojná, ale uvidíme, či sa tu neobjaví ďalšia skupinka,“ uzavrel Michaľák.

Skupine migrantov, ktorá uviazla na hranici medzi Poľskom a Slovenskom sa v reportáži vo štvrtok (5. 10.) venovali redaktorky RTVS Emília Tóth Lengyelová a Ivana Ratkovská:

Katarína Havrilová z oddelenia marketingu Spišskej katolíckej charity potvrdila, že prichýlili dohromady 35 ľudí, z toho 15 detí. Ide o rodiny zo sýrskeho mesta Aleppo. „Všetci sú z jednej ulice a poznajú sa. Cieľom pre nich nie je naša krajina, ale chcú pokračovať ďalej do zahraničia. Potrebovali si len oprať veci a oddýchnuť si, lebo už mesiac putujú zo Sýrie. Sú veľmi slušní,“ uviedla.

Charita im poskytla ubytovanie a základné potraviny. Zabezpečili aj dobrovoľníkov, ktorí sa im snažia pomáhať.

Niektoré hranice s Poľskom zatvorili v noci z utorka na stredu (3. – 4. 10.) z dôvodu zvýšenej migrácie. Na otvorených priechodoch kontrolujú všetky autá, ktoré prichádzajú zo Slovenska. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho obmedzenia potrvajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko