Na hlavný obsah

Skupina migrantov uviazla na poľskej hranici, situáciu im skomplikovalo studené počasie. Pomáhal starosta tatranskej obce i charita

V pohotovosti je aj Červený kríž.

Skupina migrantov uviazla na poľskej hranici, situáciu im skomplikovalo studené počasie. Pomáhal starosta tatranskej obce i charita
Skupina migrantov uviazla na poľsko-slovenskom pohraničí. Foto: RTVS

Skupina utečencov s malými deťmi uviazala ráno aj na slovensko-poľskom hraničnom priechode neďaleko Tatranskej Javoriny. Starosta obce nevedel, čo má robiť – skúsenosti s utečencami nemajú. Štát sa o nich postará, až keď požiadajú o azyl.

Skupinu 30 utečencov našiel náš štáb asi 800 metrov pred hranicou Podspády-Jurgow, pri nakrúcaní hraničných kontrol. Prevádzači ich tam podľa mladej ženy vyložili asi o piatej. Tvrdila, že pochádza zo Sýrie, mala so sebou deväť mesačné a štvorročné dieťa.

„Prišli sme minulú noc smerovali sme do Nemecka, ale nechal nás tu, povedal, že nás nemôže zobrať ďalej. Snažíme sa nájsť nejaké autá, ktoré nás odvezú,“ uviedla utečenka.

Skupine migrantov, ktorá uviezla na poľsko-slovenkom pohraničí a tomu, ako sa o nich postarali sa v reportáži venovali reaktorky RTVS Emília Tóth Lengyelová a Ivana Ratkovská:

Ľudí, ktorí uviazli, policajti registrovali, no zostali na mieste. Pre starostu obce neďaleko hraníc to bola nová situácia. Nevedel, na koho sa obrátiť, aby ľuďom pomohol. Najmä preto, lebo teploty boli pod nulou. Podspády sú vo vysokohorskom prostredí.

„Neviem, rozmýšľam, kde začať, s kým komunikovať. Ráno bolo pod nulou, boli omrznuté autá. V takomto stave, keby zostali v prírode, tak to nezvládnu,“ objasnil starosta Tatranskej Javoriny Miroslav Michaľák.

Osud ľudí tak zostal v jeho rukách. Popoludní sme sa s ním spojili opäť, aby sme zistili, ako si poradil. Pre utečencov hľadal miesto na prenocovanie. „Aspoň tie deti musíme prichýliť niekde u nás v garáži. Lebo nie sú to podmienky vhodné pre takéto malé deti,“ povedal Michaľák.

Pomoc poskytla aj charita

Situácie sa chopila aj Spišská katolícka charita, podvečer sa ľudí uviaznutých na hraniciach ujala, nocovať vonku tak nebudú. V pohotovosti je aj Červený kríž.

„Územný spolok Slovenského červeného kríža v Poprade už je v kontakte s okresným úradom v Poprade a je pripravený poskytnúť ľuďom v núdzi stravu, deky a hygienické balíčky,“ informovala špecialistka pre komunikáciu Červeného kríža Zuzana Vongrejová.

Štát zodpovedá za utečencov, ktorí žiadajú o azyl. Zasiahne, keď to je nevyhnutné.

„Z pohľadu štátu by to bolo len v prípade, keby vznikla mimoriadna situácia, to znamená, starosta by musel najprv zvolať krízový štáb obce, akonáhle sú už dve obce v takomto krízovom nastavení, vtedy prichádza intervenovať okresný úrad vyhlási sa mimoriadna situácia,“ dodal riaditeľ Migračného úradu Ján Orlovský.

V takomto prípade samosprávam štát pomôže postarať sa o utečencov, preplatí im aj náklady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko