Na hlavný obsah

Na prístroj, ktorý dokáže zachrániť život, nemajú obce peniaze. Defibrilátor bude pre mnohé samosprávy povinnou výbavou

Zariadenie je finančne náročné.

Na prístroj, ktorý dokáže zachrániť život, nemajú obce peniaze. Defibrilátor bude pre mnohé samosprávy povinnou výbavou
Obce, ktoré defibrilátor už majú, jeho využiteľnosť chvália. Foto: RTVS

Samosprávy nad 500 obyvateľov budú musieť v budúcom roku zabezpečiť defibrilátor. Pre niektoré to bude finančne náročné. Obce, ktoré tento prístroj už majú, jeho využiteľnosť chvália. Obec Nevoľné v okrese Žiar nad Hronom zakúpilo externý defibrilátor v roku 2020. Po zakúpení pripravilo školenie pre 15 obyvateľov.

„Je to pomoc pre nás, hocikedy sa môže stať taká nepredvídaná situácia. Vieme, že to tu máme a môžeme pomôcť v pravú chvíľu a v pravý čas,“ povedala obyvateľka Nevoľného Anna Mazurová. Približne po mesiaci od kúpy defibrilátora ho starosta obce musel použiť. Išlo zatiaľ o jediný takýto prípad.

Novej povinnosti samospráv – zabezpečeniu externých defibrilátorov – sa v reportáži venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

„Bohužiaľ, nebolo to úspešné, nakoľko to srdiečko bolo v takom stave, že mu už nebolo pomoci ale to som ja ako prvo-záchranár nevedel vyhodnotiť,“ uviedol starosta Nevoľného Štefan Henžel.

„Obsluha defibrilátoru je veľmi intuitívna a vie s ním pracovať skoro každý laik bez problémov, dokonca ten defibrilátor sám rozpráva a povie, ako má záchranca postupovať,“ vysvetlil záchranár Tomáš Mydlo.

Prístroj chcú, nemajú však peniaze

Starosta Trnavej Hory plánuje umiestniť externý defibrilátor na budove miestneho úradu v strede obce. Problémom ale môže byť dostupnosť prístroja v prípade potreby.

„My sme obec, ktorá je rozťahaná na dĺžke piatich kilometrov, čiže tam je tiež otázne, či keď sa takýto prípad stane na odľahlom časti obce, že či vôbec bude to nejako účinné,“ povedal starosta Trnavej Hory Pavel Kravec.

Podľa starostu obec nemá na prístroj, ktorý stojí od 1 600 do 3 000 eur, peniaze. Od štátu nedostanú žiadnu dotáciu.

„Zavedenie tejto povinnosti je výsledkom poslaneckej iniciatívy, nejde teda o ministerský návrh zákona. Aj z toho dôvodu ministerstvo nedisponuje finančnými prostriedkami na nákup týchto prístrojov,“ dodala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Podľa rezortu môžu samosprávy na nákup defibrilátorov využiť napríklad financie na nákup dobrovoľnej hasičskej techniky alebo od sponzorov. Situáciou sa plánuje zaoberať aj ZMOS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko