Na hlavný obsah

Každá obec nad 500 obyvateľov bude musieť mať defibrilátor. Prístroj môže zachrániť život, problémom sú však financie

Defibrilátor dokáže ročne zachrániť až 150 životov.

Každá obec nad 500 obyvateľov bude musieť mať defibrilátor. Prístroj môže zachrániť život, problémom sú však financie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obce s viac ako 500 obyvateľmi musia do konca budúceho roka zabezpečiť na verejne prístupnom mieste automatický externý defibrilátor. Vyplýva to z novely zákona, ktorú schválili poslanci. Nakúpiť ich budú musieť za vlastné. Niektoré obce na to nemajú.

Automatický externý defibrilátor dokáže ročne zachrániť až 150 životov. Pomohli ním aj mužovi, ktorý počas futbalu náhle odpadol a prestalo mu biť srdce.

„Začali sme ho masírovať a tu sa prejavil futbalový tím. V podstate jeden hneď volal záchranku, druhý utekal pre defibrilátor. Akonáhle sa tu objavila záchranka, tak pod rukami mi naskočil a cítil som srdiečko, že bije. Tak sme sa potešili,“ opísal ešte v apríli kamarát pacienta Jaroslav Kubičko.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Nie všade je však defibrilátor verejne dostupný. Do konca roka 2024 bude musieť pribudnúť v každej obci nad 500 obyvateľov.

„Je to zariadenie, ktoré dokáže použiť každý jeden laik, ktorý zavolá RZP 112 alebo 155. Od operátora dostane návod, kde sa defibrilátor v obci nachádza a dokáže ho rýchlo použiť,“ vysvetlil predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽANO).

„Keď otvoríte AED, prístroj vás bude navigovať hlasovými pokynmi, nalepíte elektródy a následne na krátky čas prerušíte kompresie, keď dôjde k analýze rytmu a ak bude indikovaný výboj, tak do času, kým sa defibrilátor nabije, treba v kompresiách hrudníka pokračovať,“ priblížil lekár-záchranár Tadeáš Mazúr.

Obce nemajú financie

„Ak je pacientovi včas podaný výboj do piatich minút, tak má pacient veľkú šancu prežiť a má veľkú šancu sa vrátiť naspäť k svojej rodine a svojim blízkym. Preto majú tieto defibrilátory obrovský význam,“ ozrejmil prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský.

Defibrilátor stojí približne 2-tisíc eur. Združenie miest a obcí Slovenska upozorňuje, že nie všetky samosprávy budú mať na nákup defibrilátorov peniaze.

„Tým, že samosprávam chýba viac ako 400 miliónov eur a kompenzačná pomoc zatiaľ nedorazila takmer žiadna, tak obce na to nebudú mať,“ uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Budú si však musieť poradiť. „Finančné zdroje si musia nájsť samosprávy, zo strany ministerstva zdravotníctva na to financie nemáme,“ informoval poverený minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko