Na hlavný obsah

Obete z Prigožinovho lietadla mali v telách úlomky granátu, povedal ruský prezident Putin

Test na drogy sa obetiam nerobil.

Obete z Prigožinovho lietadla mali v telách úlomky granátu, povedal ruský prezident Putin
Ruský prezident Vladimir Putin hovorí počas výročného stretnutia Valdajského diskusného klubu 5. októbra 2023 v Soči. Foto: TASR/AP

V telách obetí pádu lietadla, v ktorom presne dva mesiace po neúspešnej vzbure proti Kremľa zahynul vodca ruských žoldnierov Jevgenij Prigožin a jeho najbližší spolupracovníci, sa našli črepiny ručných granátov. Vyhlásil vo štvrtok (5. 10.) podľa agentúr ruský prezident Vladimir Putin. Súčasne dodal, že testy na alkohol a drogy v krvi obetí leteckej katastrofy sa nerobili.

„Viem, že určite vo vzduchu visí otázka, čo sa stalo s vedením (žoldnierskej) spoločnosti. Doslova pred pár dňami mi šéf vyšetrovateľov hlásil, že v telách obetí leteckej katastrofy sa našli črepiny ručných granátov,“ povedal Putin na konferencii v diskusnom klube Valdaj v čiernomorskom letovisku Soči.

„Zvonku nič na lietadlo nepôsobilo, to už je zistený fakt, výsledok skúmania Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie,“ dodal. Spomínaný výbor predstavuje v Rusku federálnu kriminálnu ústredňu.

Uviedol tiež, že kriminalisti neskúmali, či sa v krvi ľudí, ktorí zahynuli spolu s Prigožinom, vyskytujú stopy alkoholu či drog.

„Bohužiaľ, na výskyt alkoholu či drog v krvi zosnulých sa testy nerobili. Hoci vieme, že po známych udalostiach tajná služba FSB našla v sídle spoločnosti v Petrohrade nielen desať miliárd rubľov, ale aj päť kilogramov kokaínu,“ vyhlásil ruský prezident a dodal, že podľa jeho názoru sa testy na alkohol a drogy mali urobiť, ale nestalo sa tak.

Vinu na páde lietadla popierajú

Putinov hovorca Dmitrij Peskov dva dni po páde Prigožinova lietadla označil za „úplnú lož“ úvahy západných pozorovateľov, že Prigožin mohol byť zabitý „na príkaz Kremľa“.

„V Rusku sa nedeje veľa vecí, za ktorými by nestál Putin, ale neviem dosť na to, aby som poznal odpoveď,“ okomentoval Prigožinovu smrť americký prezident Joe Biden ešte v deň leteckej havárie.

„Putin sa odrovnal – ako človek aj ako politik. Zabil Prigožina – aspoň také máme informácie,“ povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý mesiac. „U nás na Ukrajine sme nevyhlásili deň smútku, keď z oblohy zmizol Prigožin. Pre nás to znamenalo, že je menej o jedného teroristu,“ dodal.

Zelenskyj nespresnil, na základe akých údajov sa dospelo k záveru, že Putin mohol mať podiel na smrti zakladateľa Vagnerovej skupiny.

Denník Ukrajinska pravda v súvislosti so Zelenského výrokmi pripomenul, že v kanáli Grey Zone, pokladanom za blízky „wagnerovcom“, sa objavilo tvrdenie, že lietadlo zostrelila protivzdušná obrana, ale aj hypotéza, že za pád lietadla mohla explózia na palube stroja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet