Na hlavný obsah

Putin: Ukrajina od začiatku protiofenzívy prišla o 90-tisíc vojakov a viac ako 550 tankov

Tvrdenia šéfa Kremľa nemožno bezprostredne overiť.

Putin: Ukrajina od začiatku protiofenzívy prišla o 90-tisíc vojakov a viac ako 550 tankov
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ukrajina od začiatku svojej protiofenzívy na začiatku júna prišla o viac ako 90-tisíc vojakov, vyše 550 tankov a skoro 1,9-tisíca obrnených vozidiel, vyhlásil vo štvrtok (5. 10.) ruský prezident Vladimir Putin na konferencii diskusného klubu Valdaj.

Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Ukrajina a ani Rusko – s viacerými výnimkami na začiatku vojny – vlastné straty neuvádzajú, len odhady strát nepriateľa.

Hoci vojna proti Ukrajine, rozpútaná na rozkaz z Kremľa, pokračuje 589. dňom, Putin zostáva presvedčený, že Rusko dosiahne svoj cieľ.

„Máme svoje pochopenie, čo a ako sa vyvíja, chápeme, kde a čo musíme urobiť, kde a čo musíme pridať. Pokojne kráčame k dosiahnutiu svojich cieľov a som presvedčený, že dosiahneme realizáciu úloh, ktoré sme si stanovili,“ povedal podľa TASS. Agentúra spomínané vojnové ciele bližšie nespresnila.

Putin sprvu hovoril o tom, že susednú krajinu je nutné „demilitarizovať“ a „denacifikovať“, aby Ukrajina nepredstavovala pre Rusko hrozbu. Kyjev a Západ pokladajú inváziu ruských vojsk za ničím nevyprovokovanú agresiu.

Najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny si podľa odhadov vyžiadal už desaťtisíce obetí, vrátane tisícok civilistov a stoviek detí a milióny ľudí vyhnal z domovov.

Meduza upozorňuje na nezrovnalosti v číslach

„V septembri Putin vyhlásil, že Ukrajina prišla o 18-tisíc obrnených vozidiel. V októbri tento počet znížil na devätinu,“ poznamenal server Meduza, pôsobiaci z lotyšského exilu.

Upozornil, že Putinovo tvrdenie o 18-tisíc ukrajinských obrnencov, zničených od začiatku protiofenzívy, vyslovené na ekonomickom fóre vo Vladivostoku 12. septembra, výrazne prevyšovalo údaje, ktoré uvádza ruské ministerstvo obrany o ukrajinských stratách od rozpútania vojny.

Ministerstvo 11. septembra tvrdilo, že od začiatku „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva svoju vojnu proti Ukrajine, ruskí vojaci údajne zničili 11 779 tankov a ďalších obrnených vozidiel. Vo štvrtok ministerstvo odhadlo ukrajinské straty na 12 334 obrnencov.

Podľa analytikov, oslovených serverom Agentúra, disponovali ukrajinské sily počas vojny celkovo 14,1-tisíca obrnenými vozidlami, čo bolo o 3,9-tisíca menej, ako o koľko podľa Putinovho septembrového vyjadrenia ukrajinská armáda prišla len o začiatku protiofenzívy, dodala Meduza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet