Na hlavný obsah

OĽANO malo úspech v rómskych osadách, prokuratúra preveruje podozrenia z volebnej korupcie. Hnutie kupovanie hlasov popiera

Vo viacerých okrskoch malo vyše 90-percentnú podporu.

OĽANO malo úspech v rómskych osadách, prokuratúra preveruje podozrenia z volebnej korupcie. Hnutie kupovanie hlasov popiera
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prokuratúra preveruje podozrenia z volebnej korupcie, či si niekto nekupoval hlasy v rómskych osadách na východnom Slovensku. Vo viacerých okrskoch mala koalícia OĽANO a priatelia viac ako 90-percentnú podporu. Hnutie Igora Matoviča kupčenie s rómskymi hlasmi popiera.

V podtatranskej obci Veľká Lomnica museli v sobotu v noci upokojovať rozvášnený dav voličov policajti. Rekordnú účasť vo voľbách zaznamenali aj vo volebnom okrsku č. 2, v obci Rakúsy, v okrese Kežmarok. 

“Cez 99 percent volilo stranu OĽANO. Je to pre nás prekvapivé, pretože v histórii obce, v žiadnom druhu volieb, takýto výsledok nebol zaznamenaný,” povedal prednosta obecného úradu v Rakúsoch Jozef Pitoňák.

“Každý dáva Matoviča, nič nám nesľúbil.” “Aj keby nebola tá 500 eurová odmena, aj tak by sme išli na voľby, lebo sme videli, že pán Matovič naozaj robí niečo pre Slovensko,” uviedli niektorí z obyvateľov obce Rakúsy, časť Osada.

Preverovaniu volebnej korupcie v rómskych osadách na východnom Slovensku sa v reportáži venovala Marie Balážová Melníková spolu s redakciou Správ RTVS:

Ľudia z osady Dreveník v obci Žehra volili v budove materskej školy. V tomto okrsku odovzdalo svoj hlas koalícii OĽANO a priatelia vyše 94 percent.

“Preto, že by sme mali 500 eura, preto sme volili.” “My sme Rómovia tu v Žehre, dávali hlasy Matovičovi aj Pollákovi. Lebo Mazurek sa nám vyhrážal, Rómov by dal do ohňa, jak Hitler,” hlásili niektorí obyvatelia osady Dreveník.

“Väčšinou tam išlo len o to, že im bola sľúbená 500-eurová odmena,” tvrdí žena, ktorá chce zostať v anonymite.

OĽANO viedlo aj na Luníku IX

Aj na Luníku IX volila drvivá väčšina OĽANO. “Myslím si, že kvôli tomu, lebo ostatné strany sa vyhrážajú tomuto etniku,” skonštatoval podpredseda okrskovej volebnej komisie na Luníku IX Roman Berko.

“Tak lebo 20 euro bolo prídavky a teraz nám zvýšil. Tak pre toto.” “Lebo je spravodlivý. Má svoj meter,” uviedli niektorí z obyvateľov košického sídliska.

Peter Pollák mladší s partiou Rómov pred voľbami intenzívne mobilizovali najmä voličov v osadách. Viacerí Rómovia na kandidátke koalície sa dostali aj do parlamentu.

“My sme vlastne zmobilizovali ľudí aj cez sociálne siete. My sme počas tejto kampane navštívili 104 lokalít, nabehali sme viac ako 16-tisíc kilometrov. Práve my sme boli tí, ktorí upozorňovali, aby sa rómske hlasy nekupovali,” uviedol líder platformy Pačivale Roma.

“Najviac, čo fungovalo, bolo to, že Rómovia išli bojovať proti tomu, aby Mazurek a spol. boli v parlamente. Najviac sa obávali Mazureka a Fica,” dodal Igor Matovič (OĽANO).

“Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) SR v súčasnosti vykonáva dozor vo viacerých trestných veciach volebnej korupcie, vrátane podozrení z kupovania hlasov v rómskych osadách na východnom Slovensku,“ uzavrela hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR a ÚŠP SR Zuzana Drobová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko