Na hlavný obsah

Špeciálna prokuratúra eviduje podozrenia z volebnej korupcie v osadách. Darilo sa v nich najmä OĽaNO

Polícia zaznamenala šesť trestných oznámení.

Špeciálna prokuratúra eviduje podozrenia z volebnej korupcie v osadách. Darilo sa v nich najmä OĽaNO
Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v súčasnosti vykonáva dozor vo viacerých trestných veciach volebnej korupcie vrátane podozrení z kupovania hlasov v rómskych osadách na východnom Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

Viceprezident Policajného zboru Damián Imre v nedeľu (1. 10.) informoval, že polícia počas volebného dňa zaznamenala šesť trestných oznámení. Z toho v dvoch prípadoch išlo o podozrenia z volebnej korupcie.

V obciach pod Tatrami a na Spiši s väčším počtom rómskych obyvateľov dominovala v uplynulých parlamentných voľbách koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí. V niektorých z nich dosiahla až 70 percent, v Lomničke v okrese Stará Ľubovňa dokonca viac ako 90 percent.

Viac ako 92 percent voličov volilo OĽaNO v Lomničke obývanej rómskou komunitou. Žiadna iná strana tam nezískala viac ako tri percentá. Niečo cez dve percentá odovzdaných hlasov patrilo Republike. V roku 2020 tam zvíťazilo OĽaNO tiež, a to s viac ako 42 percentami, s 36 percentami nasledoval Smer-SD.

Predčasné parlamentné voľby sa uskutočnili v sobotu 30. septembra. Volebná účasť dosiahla 68,51 percenta, hlasovalo 3 007 123 voličov. Víťazom volieb sa stala strana Smer-SD so ziskom 22,94 percenta hlasov, čo jej prinieslo 42 kresiel v parlamente.

Pozrite si výsledky volieb v obciach, kde vyhrala koalícia OĽaNO:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko