Na hlavný obsah

Osoby tmavej pleti v EÚ čelia stále väčšej diskriminácii, uvádza správa agentúry pre základné práva

S diskrimináciou sa stretla takmer polovica respondentov.

Osoby tmavej pleti v EÚ čelia stále väčšej diskriminácii, uvádza správa agentúry pre základné práva
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Osoby tmavej pleti čelia v EÚ čoraz väčšej diskriminácii. Správa Agentúry Európskej únie pre základné práva (FRA) zverejnená v stredu (25. 10.) uviedla, že takmer polovica respondentov sa stala terčom rasizmu. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu sa s rasizmom stretlo 45 percent opýtaných, čo je o šesť percent viac ako v roku 2016. Prieskum sa konal v rokoch 2021 a 2022 v 13 európskych krajinách: Belgicku, Dánsku, Fínsku, Francúzsku, Írsku, Luxembursku, Nemecku, Poľsku, Portugalsku, Rakúsku, Španielsku, Švédsku a Taliansku.

Zúčastnilo sa na ňom takmer 6,8-tisíca osôb. Najhoršia situácie je v Nemecku a Rakúsku, kde viac ako 70 percent opýtaných uviedlo, že sú vystavení rasizmu.

„Je šokujúce, že od posledného prieskumu v roku 2016 nenastalo žiadne zlepšenie. Osoby pôvodom z Afriky namiesto toho čelia ešte väčšej diskriminácii,“ uviedol vo vyhlásení pre médiá riaditeľ FRA Michael O’Flaherty.

Vedúca oddelenia FRA pre otázky rasizmu a diskriminácie Rossalina Latchevová pre AFP uviedla, že vnímanie osôb tmavej pleti ovplyvňuje ich časté spájanie imigrácie s hrozbou. Podľa nej však hnutie Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) napriek tomu pomohlo zvýšiť povedomie verejnosti o tomto probléme.

Rasizmus na trhu práce aj pri ubytovaní

Správa FRA ďalej upozorňuje, že s diskrimináciou na trhu práce sa stretlo 30 percent respondentov. Latchevová konštatovala, že hľadanie práce je zdĺhavé a zároveň je náročné udržať si ju. Vysoko kvalifikovaným odborníkom navyše ponúkajú pracovné pozície pre menej kvalifikovaných.

Diskriminácia a rasizmus komplikujú aj hľadanie ubytovania, kde môže problémy spôsobiť priezvisko alebo prízvuk. Kombinácia týchto dvoch faktorov spôsobuje, že až 33 percent respondentov má finančné ťažkosti, čo predstavuje nárast o viac ako 18 percent v bežnej populácii.

Správa FRA zároveň odsúdila rasové profilovanie. Až 58 percent respondentov malo pocit, že farba ich pleti negatívne ovplyvnila skúsenosť s políciou počas roka predchádzajúcemu konaniu výskumu.

Takýto postoj negatívne ovplyvňuje vnímanie polície a jej dôveryhodnosť. Najhoršie v tomto smere skončilo Francúzsko, ktoré počas uplynulých niekoľko rokov negatívne hodnotili medzinárodné organizácie bojujúce proti policajnej brutalite.

Diskrimináciu v súčasnosti nahlasuje iba deväť percent ľudí, pretože panuje presvedčenie, že sa aj tak nič nezmení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet