Na hlavný obsah

Slováci za najviac diskriminovaných považujú Rómov a LGBTI+ ľudí

Ľudia sú voči menšinám citlivejší.

Slováci za najviac diskriminovaných považujú Rómov a LGBTI+ ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slováci sú citlivejší voči menšinám. Za najviac diskriminovaných považujú Rómov a LGBTI+ ľudí. Vyplýva to z prieskumu Slovenskej akadémie vied v spolupráci s agentúrou MNForce.

Michal Sivák vyštudoval vysokú školu a teraz učí na základnej škole pre mimoriadne nadané deti. Už počas štúdia aj pri hľadaní zamestnania sa pre svoj rómsky pôvod často stretával s predsudkami.

„Odkedy žijem v Bratislave, tak nemám taký pocit. Cítim sa tu viac prijatý už len z toho titulu, že keď poviem, že som Róm a že som učiteľ , tak je to pre niektorých ľudí v Bratislave taká nepredstaviteľná predstava,“ hovorí.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Prieskum ukázal, že takmer 62 percent obyvateľov Slovenska si myslí, že najčastejším dôvodom diskriminácie je rómsky pôvod.

„Slováci sa stávajú o niečo citlivejšími voči rôznym formám diskriminácie minorít než tomu bolo napríklad v roku 2019,“ uviedla sociálna psychologička SAV Barbara Lášticová.

Napriek tomu, že Slováci vnímajú diskrimináciu citlivejšie, predsudky zostávajú podľa sociológov stále veľké. V uplatnení Rómov situáciu sťažuje napríklad diskriminácia od zamestnávateľov i nízka kvalifikácia, spôsobená slabým vzdelaním zo špeciálnych škôl.

K tolerancii treba viesť už malé deti

„Výskumy realizované na Slovensku ukazujú, že ak mali potenciálni zamestnávatelia rovnaký životopis, človeka s rovnakými kvalitami, vzdelaním, praxou a pokiaľ ten človek mal rómske meno, tak automaticky uprednostnili uchádzača alebo uchádzačku s nerómskym menom,“ hovorí Lášticová.

„Ide o to, aby sme na tento problém upozorňovali a aby aj formou napríklad dočasno vyrovnávacích opatrení, rozličných podporných opatrení, mohli dosiahnuť aspoň približne rovnakú štartovaciu čiaru ako má väčšina,“ myslí si sociologička Silvia Porubänová.

V prieskume sa pýtali aj na LGBTI + ľudí. Ľudia ich diskrimináciu v spoločnosti vnímajú oveľa citlivejšie aj po tragédii na Zámockej.

„Začalo sa viac hovoriť o tom, že je potrebné presadzovať ich práva, viac o nich hovoriť. Nastavovať verejné politiky tak, aby rovnosť práv LGBTI+ ľudí bola realizovaná aj v praxi,“ upozorňuje Lášticová.

Odborníci sa zhodujú, že kľúčové je viesť už deti v školskom veku k tolerancii. Zároveň by mali demokratickí politickí lídri jasne odmietnuť akékoľvek extrémistické prejavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko