Na hlavný obsah

Pellegrini: Cítime zodpovednosť, výsledok Hlasu je podmienkou vzniku akejkoľvek koalície. Zo Smeru ho zatiaľ nikto nekontaktoval

M. Šimečka vyhlásil, že urobí všetko preto, aby mohla vzniknúť alternatívna väčšina.

Pellegrini: Cítime zodpovednosť, výsledok Hlasu je podmienkou vzniku akejkoľvek koalície. Zo Smeru ho zatiaľ nikto nekontaktoval
Zľava predseda PS Michal Šimečka, Peter Pellegrini (Hlas-SD), Igor Matovič (OĽANO), Milan Majerský (KDH), Branislav Gröhling (SaS) a Rudolf Huljak (SNS) v povolebnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Predseda strany Hlas-SD vyhlásil, že ho zo strany Smer-SD zatiaľ nikto nekontaktoval v súvislosti s rokovaniami o budúcej vládnej koalícii.

„Cítim na sebe obrovskú zodpovednosť, že výsledok Hlasu je podmienkou vzniku akejkoľvek vládnej koalície na Slovensku. Urobíme všetko preto, aby vznikla vládna väčšina,“ vyhlásil predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Strana Smer-SD neprijala pozvanie a do povolebnej diskusie RTVS neposlala žiadneho zástupcu.

Dodal, že by sme mali rešpektovať ústavné zvyklosti a líder najsilnejšej strany by mal zostavovať koalíciu. „Žiadne rokovania by nemali zakladať na tom, že poďme obísť víťaza. Dajme mu šancu, nech sa pokúsi vytvoriť vládnu koalíciu. Ak to zlyhá. môžeme hovoriť o nejakej alternatíve,“ uviedol.

Zopakoval, že strana Hlas-SD ako sociálna demokracia má bližšie k inej sociálnej demokracii ako k liberálom.

Pellegrini nepovedal, či bude pri predvolebných rokovaniach pre seba žiadať pozíciu premiéra. „Akú ponuku dostaneme a čo budeme požadovať, bude predmetom rokovaní. Musíme začať o hodnotách a o tom, čo Slovensko bude robiť a nie si hneď deliť stoličky,“ dodal. S volebným výsledkom je spokojný.

PS chce ponúknuť alternatívu

Predseda druhej najsilnejšej strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka vyhlásil, že rešpektuje Smer-SD ako víťaza volieb a to, že dostane poverenie na zostavenie vlády.

„Zároveň by nič nemalo brániť tomu, aby na neformálnej báze prebiehali rozhovory iných lídrov, či je možné zložiť nejakú alternatívnu vládu. Vládu Roberta Fica považujem za zlú pre Slovensko,“ vyhlásil.

„Vieme, aké ma Smer postoje k Rusku a Ukrajine, akým spôsobom nazerá na právny štát. Súčasťou jeho kampane bola aj pomsta policajtom či novinárom. Budem robiť všetko, čo bude v mojich silách, aby mohla vzniknúť aj iná alternatívna väčšina. Možno aj koalícia zložená z liberálov, konzervatívcov, ľavičiarov aj pravičiarov. Spoločnosť je polarizovaná, možno práve koalícia, kde budú spolupracovať ľudia naprieč rôznymi tábormi, môže situáciu upokojiť,“ dodal.

Pellegrini: Smer nebude zostavovať vládu sám

Pellegrini zdôraznil, že ak bude zostavovať vládu Smer-SD, tak ju nebude zostavovať sám. „Hlas pôjde do vládnej koalície len vtedy, ak pochybnosti, o ktorých hovoril pán Šimečka budú zo stola preč. Hlas bude garantom, že sa nebude meniť ani naša zahranično-politická orientácia, ani náš pohľad na zásadné otázky o budúcnosti Slovenska,“ uviedol.

Predseda strany KDH Milan Majerský vyhlásil, že je pre neho kľúčové, aby dodržali to, čo povedali pred voľbami. Majerský v minulosti vylúčil spoluprácu so Smerom-SD, zároveň ale priznal, že rozhodnutie bude na rade.

„Celoslovenská rada, ktorá bude o dva týždne, bude mať kľúčové a rozhodujúce kompetencie v rukách a tí nám povedia, akou cestou sa máme uberať,“ priznal.

Predseda OĽANO a bývalý premiér Igor Matovič avizoval, že jeho hnutie pôjde do opozície. „OĽANO ako jediné poctivé protikorupčné hnutie pôjde do opozície. Budú potrebovať strážneho psa, a to naše hnutie bude robiť,“ vyhlásil.

„Koaličná spolupráca medzi liberálmi a konzervatívcami nielenže bola normou na Slovensku a bola v jednej dobe aj celkom úspešná, ale je aj normou všade v Európe. Nevidím jediný dôvod, prečo by to nemalo fungovať na Slovensku,“ objasnil.

Spolupráca liberálov a konzervatívcov?

Líder PS zdôraznil, že si pred voľbami nedávali žiadne predvolebné červené čiary. Priznal však, že sú veci, ktoré sú pre stranu hodnotovo dôležité, spomenul napríklad problematiku životných partnerstiev pre páry rovnakého pohlavia.

„Úprimne si však myslím, že v mnohých z týchto tém vieme nájsť nejaký základný prienik, ktorý nás spája aj s konzervatívnymi partnermi. Napríklad záujem dieťaťa alebo hodnota stabilného a láskyplného vzťahu, je to vec, o ktorej sa musíme rozprávať. Som presvedčený, že to nemôže byť prekážkou normálneho fungovania vlády,“ skonštatoval Šimečka.

Majerský zdôraznil, že táto téma je pre KDH červenou čiarou. „Európa vyrástla na kresťanských základoch, návrat ku koreňom je to, čo môže dostať Európu znovu k tomu, aby bola jednotná a celistvá,“ vyhlásil. Dodal, že ľudia na Slovensku riešia iné témy, nie registrované partnerstvá a na tie témy by sa mala vláda sústrediť.

Branislav Gröhling zo strany Sloboda a Solidarita vníma volebný výsledok ako výzvu, aby obhajovali liberálnu politiku v NR SR. SaS podľa neoficiálnych výsledkov získala 6,32 percent.

„Výsledok je priamo úmerný tomu, čo sa dialo v rámci kampane. Konečne sa rozprávalo o programe a o hodnotách,“ dodal. Gröhling priznal, že v strane očakávali výsledok okolo ôsmich percent. „Voliči rozhodli a dali nám zrkadlo,“ dodal.

„Išli sme do toho s čistým srdcom. Konzervatívne hodnoty sú tu stále a Slováci to preukázali,“ okomentoval výsledky volieb Rudolf Huliak (SNS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko