Na hlavný obsah

P. Pellegrini premiérom a M. Šimečka ako šéf diplomacie: Politológ Lenč vysvetlil, aké peripetie by sprevádzali štvorkoalíciu

Realitou by sa mohol stať v prípade vytvorenia štvorkoalície.

P. Pellegrini premiérom a M. Šimečka ako šéf diplomacie: Politológ Lenč vysvetlil, aké peripetie by sprevádzali štvorkoalíciu
Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka (zľava) a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini (sprava). Foto: koláž RTVS/TASR

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v premiérskom kresle a Michal Šimečka ako šéf diplomacie. Aj to je jeden zo scenárov, ktoré by sa mohli stať realitou v prípade vytvorenia štvorkoalície Progresívne Slovensko, Hlas-SD, SaS a KDH.

„Je to jeden z možných scenárov, o jeho realite by som ale ešte pomlčal. Bude to závisieť od množstva iných premenných. Skôr než pristúpime k personálnym otázkam, musíme vyriešiť otázku, či je ochota politických strán takúto vládu vytvoriť. A či je záruka, že takáto vláda bude funkčná dlhšie, ako predchádzajúce vlády, v ktorých bola SaS,“ pripomína politológ Jozef Lenč.

Pellegrini v utorok (3. 10.) po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou vyhlásil, že je ochotný ísť aj do štvorkoalície s Progresívnym Slovenskom, SaS a KDH. Najskôr sa však chce koncentrovať na rokovania so Smerom.

Šimečka by v prípade takejto štvorkoalície musel vlastným poslancom vysvetliť, že veci, ktoré PS sľubovalo v programe, s veľkou pravdepodobnosťou nebudú môcť byt naplnené.

„To sa týka najmä agendy zrovnoprávnenie sexuálnych menším smerom k majorite a podobnej agendy. Voči nej sa striktne vymedzovalo najmä KDH, ale aj iné politické strany konzervatívneho zamerania,“ dodal Lenč.

Podľa Lenča bude pre Šimečku silným argumentom fakt, že táto agenda nebude realizovaná ani v prípade, že Progresívne Slovensko pôjde do opozície a vznikne vláda so Smerom. „Bude ich musieť presvedčiť, že vytvorenie vlády bez Smeru je dobrým krokom pre Slovensko a jeho budúcnosť,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko