Na hlavný obsah

Výstavba jadrovej elektrárne v Poľsku sa dotkne aj Slovenska

Jej výstavba vy mala byť hotová do roku 2033.

Výstavba jadrovej elektrárne v Poľsku sa dotkne aj Slovenska
Na ilustračnej snímke jadrová elektráreň. Foto: Twitter/ Reinhard Uhrig

Slovensko patrí medzi dotknuté strany pri plánovanej výstavbe prvej jadrovej elektrárne v Poľsku. Potvrdil to hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák. Podotkol, že pripomienky Slovenska k výstavbe boli vyhodnotené a doplnené v dokumentácii Vyhlásenie investora na účely cezhraničného posudzovania.

„Nejde však o jadrovú elektráreň modulárneho typu,“ ozrejmil Ferenčák. Priblížil, že rezort životného prostredia dostal z poľskej strany správu o hodnotení navrhovanej činnosti, ktorá bola rozoslaná na pripomienkovanie príslušným orgánom.

„V nadväznosti na vyššie uvedené bola fáza vecného objasňovania cezhraničných konzultácií vedených podľa článku päť Dohovoru z Espoo považovaná za ukončenú,“ doplnil. Podotkol, že poľská strana bude MŽP v ďalšom kroku priebežne informovať o procese povoľovacieho konania.

Poľsko plánuje vybudovať svoju prvú jadrovú elektráreň na pobreží Baltského mora do roku 2033. Jej výstavba by sa mala začať v roku 2026. Na výstavbe elektrárne sa bude podieľať americká spoločnosť Bechtel a firma Westinghouse Electric Co, ktorú si Poľsku vybralo ako dodávateľa technológie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko