Na hlavný obsah

Jedinú slovinskú jadrovú elektráreň Krško odstavili pre únik v ochrannej budove

K ohrozeniu zamestnancov, obyvateľstva ani životného prostredia nedošlo.

Jedinú slovinskú jadrovú elektráreň Krško odstavili pre únik v ochrannej budove
Na snímke Jediná slovinská jadrová elektráreň Krško, ležiaca približne 100 kilometrov východne od slovinskej metropoly Ľubľana. Foto: Wikipedia - CC BY 3.0

Jediná slovinská jadrová elektráreň Krško, ležiaca približne 100 kilometrov východne od slovinskej metropoly Ľubľana, bola vo štvrtok (5. 10.) preventívne odstavená pre únik v ochrannej budove. K ohrozeniu zamestnancov, obyvateľstva ani životného prostredia však nedošlo. Informovala o tom agentúra AFP.

„Odstávka je potrebná na určenie presného zdroja úniku a opatrenia potrebné na jeho odstránenie. Zistil sa zvýšený únik v primárnom systéme v ochrannej budove,“ uviedli vo vyhlásení predstavitelia elektrárne Krško.

Posledné preventívne odstavenie elektrárne prebehlo v roku 2020 po zemetrasení v susednom Chorvátsku, pri ktorom zahynulo sedem ľudí. Elektráreň je v prevádzke od roku 1983. Pôvodne mala byť vyradená z prevádzky v roku 2023.

Jej reaktor s výkonom 700 megawattov pokrýva približne 20 percent energetickej spotreby Slovinska a 15 percent spotreby Chorvátska, ktoré je spoluvlastníkom elektrárne. Obe krajiny sa preto dohodli na predĺžení jej životnosti o 30 rokov.

Slovinské úrady zároveň uvažujú o postavení ďalšieho reaktora v elektrárni, a to napriek obavám z jej starnúcej konštrukcie a rizikám vyplývajúcim zo seizmickej aktivity v regióne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet