Na hlavný obsah

Platba kartou aj cez internet bez platobnej brány. Tak bude fungovať digitálne euro

Pôjde o možnosť, nie o povinnosť.

Platba kartou aj cez internet bez platobnej brány. Tak bude fungovať digitálne euro
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko je o krok bližšie k digitálnemu euru. Digitálne euro ako doplnkovú formu už existujúcich foriem platby posunula Rada guvernérov ECB do ďalšej fázy vývoja. Európa chce takýmto spôsobom posilniť svoju odolnosť a fungovanie v čoraz viac digitálnejšom svete.

Digitálne euro je nová platobná metóda, ktorá bude v sebe zahŕňať platbu kartou, ale aj platbu cez internet. Užívateľ nebude prechádzať na platobnú bránu. To zjednoduší nielen prevod peňazí v obchodoch a v zahraničí, ale aj pri platbách medzi užívateľmi.

„Predstavte si bankovku, ktorá má nulovú nominálnu hodnotu a ešte naviac má v sebe čip, že ju môžete použiť ako platobnú kartu,” vysvetlil člen Bankovej rady Dušan Jurčák.

„Kto bude chcieť, tak si otvorí digitálnu peňaženku vo svojej banke, alebo v špeciálnej FINTECH spoločnosti s licenciou, kde si časť svojich eur prevedie práve na túto digitálnu menu,“ pokračoval analytik Marián Búlik.

Digitálnemu euru sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lea Hubová:

Množstvo bude limitované

Digitálna mena bude určená na platbu bez možnosti investovania alebo zarábania úrokov. Maximálna výška eur v peňaženke bude približne 3000 eur, aby sa zamedzilo negatívnemu dopadu na stabilitu financií komerčných bánk.

„Zatiaľ jedno z opatrení, ale nie jediné, je pracovný limit, koľko bude môcť každý občan vlastniť, mať aktuálne vo virtuálnej peňaženke. Tak ako dnes nemáte povinnosť vlastniť bankomatovú kartu, ale nemáte ani povinnosť nosiť so sebou hotovosť, nebude mať nikto povinnosť platiť iba digitálnym eurom,“ skonštatoval Jurčákä.

Digitálnu menu bude riadiť Európska centrálna banka. Jej cieľom je stabilizácia eura na svetovom trhu, ale aj boj proti praniu špinavých peňazí. „Cieľom ECB je aby sa hotovosť používala v čo najmenšej možnej miere. Práve hotovosť je totiž najčastejšie používaný prostriedok, pomocou ktorého sa perú špinavé peniaze z trestnej činnosti,“ povedal Búlik.

Inšpiráciou pre tvorbu bol aj dopyt po digitálnych peňaženkách vo svete. Digitálnu menu využíva napríklad Čína.

„Zvyky ľudí sa určite menia. Stále častejšie sa rozhodujú platiť digitálne kartami a aplikáciami. A to digitálnymi peňaženkami a bezkontaktnými platbami,“ uviedol výkonný podpredseda Európskej komisie pre obchod Valdis Dombrovskis.

Prechod na novú platobnú metódu, teda digitálne euro bude dobrovoľný. Do praxe by sa mohlo dostať o dva roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika