Na hlavný obsah

Hotovosť sa zo sveta nevytratí. Odborník tieto tvrdenia označil za konšpirácie

Platba v hotovosti tvorí základ platobného styku.

Hotovosť sa zo sveta nevytratí. Odborník tieto tvrdenia označil za konšpirácie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok, RTVS

Európska centrálna banka (ECB) ani žiadna iná centrálna banka nesmeruje k zrušeniu hotovosti. Riaditeľ odboru riadenia peňažnej hotovosti Národnej banky Slovenska (NBS) Andrej Slížik vysvetlil, že bankovky a mince predstavujú základ platobného styku. Skonštatoval to v relácii RTVS Aktuálne :24.

Tvrdenia, že by ECB k takémuto kroku mierila, označil za konšpirácie. Tomu, že stratégiou banky nie je odklon od hotovostných platieb, podľa neho nasvedčuje aj vývin novej série eurových bankoviek. Ich vzhľad môžu ovplyvniť samotní Európania, centrálna banka totiž spustila prieskum verejnej mienky k ich dizajnu.

Slížik skonštatoval, že technologický pokrok sa nedá zastaviť, a teda sa očakáva príchod nových foriem platenia. Hotovosť, napriek možnosti platieb kartou, mobilom či hodinkami, má však podľa neho nezastupiteľné miesto v platobnom styku.

„Keď sme sa pozerali na prieskumy, 60 percent Európanov považuje za veľmi dôležité mať možnosť platiť hotovosťou a 59 percent platieb v maloobchode sa stále robí hotovosťou. Má skutočne nezastupiteľné miesto, nikto ju nechce zrušiť,“ podotkol s tým, že platba v hotovosti má aj stále väčšie legislatívne zázemie. Do ústavy sa nedávno dostala aj na Slovensku.

Štatút zákonného platenia v hotovosti by sa mohol posilniť aj legislatívou schválenou Európskou komisiou. Mieni totiž takýto krok v budúcom období navrhnúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet