Na hlavný obsah

Počet ľudí ohrozených chudobou na Slovensku stúpol. Chudobe čelia aj zamestnaní, trpia najmä deti

V porovnaní s predchádzajúcim rokom je ich o 47-tisíc viac.

Počet ľudí ohrozených chudobou na Slovensku stúpol. Chudobe čelia aj zamestnaní, trpia najmä deti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po inflácii a pandémii stúpol počet ľudí ohrozených chudobou na Slovensku. Podľa Štatistického úradu ich bolo v roku 2022 888-tisíc. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je to rast o 47-tisíc.

Je to, ako by pribudlo medzi chudobných jedno stredne veľké mesto. Príjmovú chudobu zažíva takmer 70 percent detí rodičov s nízkym vzdelaním.

Podľa Európskej únie do príjmovej chudoby spadá človek, ktorý zarába menej ako 440 eur mesačne. Slovensko si stanovuje hranicu chudoby životným minimom, teda sumou 269 eur. To je podľa analytika Martina Halása, aj kvôli inflácii, nedostatočné.

„Tie potraviny logicky rástli skoro 30 percent. Energie nám vlastne tiež raketovo rástli. Výdaje na zdravotníctvo, výdaje na lieky. Napríklad aj dáta, mobily. Veľa ľudí je ohrozených takzvanou dátovou chudobou,“ hovorí Halás.

Nárastu chudoby sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

Za posledný rok sa s chudobou stretlo takmer 890-tisíc obyvateľov Slovenska. Najmenej chudobných je v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

„Najhoršia situácia je v Prešovskom regióne, kde je to 25 percent obyvateľov, to znamená štvrtina obyvateľov,“ uviedla hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová.

Slovensko rozdeľuje chudobu do troch dimenzii. Prvou je príjmová chudoba. „Tá hovorí o tom, s akým objemom peňazí si musia ľudia vystačiť mesačne. Druhou dimenziou sú takzvané nedostatky,“ hovorí Morháčová.

Slovensko nepatrí k najchudobnejším krajinám v Európe

Štatistický úrad sa pýta napríklad na to, či si osoby môžu dovoliť mäsité jedlo 2x do týždňa, či si vedia zaplatiť týždennú dovolenku, ale najmä základné výdavky. Ak sa človek nájde v minimálne siedmych z nich, trpí chudobou.

„Treťou dimenziou chudoby je takzvaná nízka intenzita práce. Ide o ľudí, ktorí v priebehu roka pracovali veľmi krátku dobu teda nemali prácu počas väčšiny roka,“ dodáva.

Slovensko nepatrí k najchudobnejším krajinám v Európe. Máme však takmer 360-tisíc rodín s jedným rodičom.

„Z týchto 360-tisíc rodín je až 180-tisíc v chudobe, čo je okolo 200-tisíc detí. Podľa spotrebiteľského koša týmto rodinám vychádza tak 5,5 eura na deň,“ uvádza Eva Marková z občianskeho združenia 1 rodič.

„Keď sa pozrieme na konkrétne skupiny obyvateľstva, napríklad domácnosti, kde sú nezamestnaní, alebo domácnosti s väčším počtom detí, tak vidíme, že tam prudko podiel tých, čo zažívajú príjmovú chudobu, rastie,“ upozorňuje sociologička Zuzana Kusá.

Podľa sociologičky trpia najmä deti. Tie za to, že sa narodia v chudobných rodinách nemôžu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko