Na hlavný obsah

Počet ľudí ohrozených chudobou vlani opäť stúpol. Slovákov najčastejšie trápi príjmová chudoba

Od roku 2020 sa situácia pre pandémiu a infláciu zhoršuje.

Počet ľudí ohrozených chudobou vlani opäť stúpol. Slovákov najčastejšie trápi príjmová chudoba
Muž otvárajúci prázdnu peňaženku. Foto: Unsplash

Počet ľudí ohrozených chudobou na Slovensku medziročne stúpol. Chudoba a sociálne vylúčenie v minulom roku ohrozovali 16,5 percenta Slovákov. V roku 2021 to bolo o 0,9 percentuálneho bodu menej. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR pri príležitosti utorkového (17. 10.) Medzinárodného dňa boja proti chudobe.

„Pozitívom je, že v roku 2022 sa v dvoch z ôsmich krajov situácia zlepšila. Stále však až v troch krajoch Slovenska chudoba ohrozovala približne 20 a viac percent obyvateľov,“ dodal ŠÚ SR. Zároveň konštatuje, že z hľadiska vývoja v čase podiel obyvateľov ohrozených chudobou na Slovensku do roku 2020 klesal. „Situácia sa však od roku 2020 v dôsledku pandémie COVID-19 a nárastu medziročnej inflácie postupne zhoršuje,“ vysvetlil ŠÚ SR.

Obyvatelia SR ohrození chudobou alebo sociálnym vylúčením v roku 2022.
Obyvatelia SR ohrození chudobou alebo sociálnym vylúčením v roku 2022. Foto: Štatistický úrad SR

Najčastejším problémom ľudí je tzv. príjmová chudoba. Pod hranicou príjmovej chudoby žilo v roku 2022 13,7 percenta ľudí. V porovnaní s rokom 2021 sa ich podiel zvýšil o 1,4 percentuálneho bodu.

Ďalšou dimenziou chudoby je závažná materiálna a sociálna deprivácia. Vyjadruje, čo si domácnosti nemôžu dovoliť. Celkovo bolo touto dimenziou v minulom roku ohrozených 6,3 percenta obyvateľov.

„Najčastejším nedostatkom je neschopnosť zaplatiť si raz ročne týždeň dovolenky mimo domu (33,8 percenta obyvateľov). Nasleduje neschopnosť čeliť neočakávaným finančným výdavkom vo výške 435 eur (27,1 percenta) a na treťom mieste je problém zabezpečiť si výmenu opotrebovaného nábytku (24,2 percenta),“ priblížil ŠÚ SR.

Najvýraznejší nárast evidujú v Bratislavskom kraji

Podiel obyvateľov ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením sa v rámci regiónov Slovenska zásadne líšil. Zatiaľ čo najvyšší podiel ohrozených chudobou eviduje ŠÚ SR v Prešovskom kraji (25,2 percenta), najnižší podiel majú dlhodobo Bratislavský (10,9 percenta) a Trnavský kraj (11,9 percenta).

Nadpriemerný podiel chudobných bol podľa údajov ŠÚ SR aj v Banskobystrickom kraji (22 percent) a Košickom kraji (21 percent). Situácia sa medziročne zhoršila vo väčšine regiónov s výnimkou dvoch krajov. „Celkový podiel ľudí ohrozených chudobou vlani medziročne klesol v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji,“ informoval ŠÚ SR.

Najdynamickejšie zhoršenie situácie sa podľa úradu v Bratislavskom kraji. Podiel ľudí ohrozených chudobu sa tam takmer zdvojnásobil. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika