Na hlavný obsah

Počet obetí izraelského ostreľovania pásma Gazy presiahol päťtisíc

Za 24 hodín zomrelo 436 Palestínčanov.

Počet obetí izraelského ostreľovania pásma Gazy presiahol päťtisíc
Palestínčanka beží po izraelských leteckých útokoch v Gaze 23. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Počet obetí izraelského ostreľovania pásma Gazy presiahol päťtisíc. Za posledných 24 hodín tam prišlo o život 436 Palestínčanov, vrátane 182 detí. Bilancia zranených vzrástla na 15 273. Uviedla to v pondelok (23. 10.) agentúra Reuters s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva riadené radikálnym hnutím Hamas.

Pásmo Gazy je terčom odvetného izraelského bombardovania a blokády po brutálnom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo 1 400 ľudí, väčšinou civilistov. Celková bilancia mŕtvych vzrástla podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy na 5 087 a zranených je 15 273.

Izraelská armáda cez víkend zosilnela bombardovanie pásma Gazy a v noci na dnes vykonala obmedzené výpady do palestínskeho územia, podľa pozorovateľov sa tak zrejme schyľuje k pozemnej ofenzíve. Minister obrany Joav Galant skôr povedal, že izraelská vojenská kampaň tu „môže trvať mesiac, dva alebo tri“.

Izraelská armáda cez víkend opätovne vyzvala obyvateľov severnej časti pásma Gazy, teda zhruba 1,1 milióna ľudí, aby sa presunuli na juh. Inak ich podľa nej môžu považovať za komplicov Hamasu.

Podľa OSN vojna v pásme Gazy už prinútila najmenej milión Palestínčanov opustiť domov. V obliehanom palestínskom území sa zhoršuje humanitárna kríza a miestni obyvatelia podľa ľudskoprávnych organizácií dodávky pomoci nevyhnutne potrebujú.

Do pásma Gazy od soboty prišlo 34 nákladných vozidiel s pomocou. Mieri tam tretí konvoj, podľa OSN by ale bola potrebná najmenej stovka kamiónov denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet