Na hlavný obsah

Cez priechod Rafah medzi Egyptom a pásmom Gazy prešiel tretí konvoj humanitárnej pomoci

Dodávky pomoci cez Rafah sa začali v sobotu.

Cez priechod Rafah medzi Egyptom a pásmom Gazy prešiel tretí konvoj humanitárnej pomoci
Palestínčania hľadajú preživších po izraelskom bombardovaní. Foto: TASR/AP

Tretí konvoj s humanitárnou pomocou začal prechádzať cez hraničný priechod Rafah medzi Egyptom a pásmom Gazy, uviedla v pondelok (23. 10.) agentúra Reuters s odvolaním sa na pracovníka humanitárnej organizácie a dva bezpečnostné zdroje.

Dodávky pomoci cez Rafah sa začali v sobotu (21. 10.) po tom, ako v dôsledku odvetného izraelského ostreľovania obliehaného palestínskeho územia a chýbajúcej dohode medzi Izraelom a Egyptom uviazli na Sinajskom polostrove.

Prvý konvoj 20 nákladných vozidiel bol do Gazy vpustený v sobotu. V nedeľu (22. 10.) do Pásma z Egypta vošlo 14 nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou. V sobotu a v nedeľu „Rafáhom prešlo 34 kamiónov“, potvrdil agentúre AFP pod podmienkou anonymity jeden z predstaviteľov egyptského Červeného polmesiaca.

Na zabezpečenie najnutnejších potrieb v pásme Gazy by bola potrebných najmenej stovka kamiónov denne, uviedla predtým OSN. Pred prepuknutím terajšieho konfliktu prichádzalo do enklávy niekoľko stoviek kamiónov za deň.

Pásmo Gazy je terčom odvetného izraelského bombardovania a blokády po nedávnom brutálnom útoku radikálneho hnutia Hamas na Izrael. Zahynulo pri ňom vyše 1,4-tisíca ľudí. Izraelské nálety si podľa palestínskych úradov spravovaných Hamásom vyžiadali viac ako 6,4-tisíca obetí a vyše 14-tisíc zranených.

Pásmo Gazy odrezali od dodávok potravín, vody, elektriny či palív, ktoré potrebujú napríklad nemocnice pre svoje generátory. Na území sa zhoršuje humanitárna kríza a podľa medzinárodných organizácií miestni obyvatelia nevyhnutne potrebujú pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet