Na hlavný obsah

Vekové zloženie parlamentu: Najstarší poslanec bude mať 79 rokov, do 30 rokov štyria

Viac ako 60 rokov má 22 poslancov.

Vekové zloženie parlamentu: Najstarší poslanec bude mať 79 rokov, do 30 rokov štyria
Poslanci v rokovacej sále parlamentu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Väčšina (94) zo 150 novozvolených zákonodarcov je vo veku od 40 do 60 rokov. Vekovú hranicu 60 rokov prekročilo 22 poslancov a do 30 rokov majú štyria zvolení kandidáti. Rozhodli o tom sobotné parlamentné voľby.

Úplne najmladšími kandidátmi, ktorí vo voľbách uspeli sú Dávid Dej (PS) a Zuzana Matejičková (Smer-SD). Obaja majú 27 rokov. Do poslaneckých lavíc zasadnú ešte ďalší dvaja poslanci do 30 rokov (vrátane) – Igor Melicher (Smer-SD) a Viliam Tankó (OĽANO).

Miesto v parlamente získalo 22 poslancov starších ako 60 rokov. Víťazná strana Smer-SD z nich ma najviac – 15. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. Úplne najstarším poslancom nového parlamentu bude Dušan Muňko (Smer-SD), ktorý má 79 rokov.

Mladé Progresívne Slovensko

Mladú krv do parlamentu prinesie najmä Progresívne Slovensko. Gro ich poslancov (17 z 32) tvoria mladší politici do 41 rokov. Nad 60 rokov má len jeden poslanec za PS.

Hlas-SD získal na základe výsledkov uplynulých parlamentných volieb 27 mandátov, z toho až štrnásť poslancov má 41-50 rokov. Najviac poslancov v rovnakej vekovej kategórii má aj OĽANO, a to presnú polovicu, čiže osem zákonodarcov.

Sedem poslancov z dvanástich, ktorí sa do pléna parlamentu prebojovali na kandidátke Kresťansko-demokratického hnutia má medzi 51 a 60 rokov.

Strana Sloboda a solidarita získala v parlamente 11 kresiel. Miesta v pléne obsadia najmä poslanci z vekovej kategórie 51 – 60 rokov.

Najmenej poslancov bude v parlamente reprezentovať Slovenskú národnú stranu – 10 zákonodarcov, z nich sú štyria vo veku 41-50 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko