Na hlavný obsah

Voliči do parlamentu posunuli aj kandidátov, ktorí sú obvinení z trestných činov

Do parlamentu sa dostali kandidáti zo 150. miesta.

Voliči do parlamentu posunuli aj kandidátov, ktorí sú obvinení z trestných činov
Volička vhadzuje obálku do volebnej urny. Foto: RTVS

Slovenskí voliči vyslali v sobotňajšom (30.9.) hlasovaní do parlamentu medzi 150 novými poslancami viacero známych mien, ale napríklad tiež štyroch politikov čeliacich obvineniu z trestných činov. Do parlamentu sa dostalo 33 žien, čo o jednu prekonalo rekord z minulého obdobia. Polovica z nich uspela na kandidátke liberálneho Progresívneho Slovenska.

V parlamentných laviciach budú najbližšie štyri roky zasadať zástupcovia siedmich zoskupení, medzi ktorými voliči často vyberali pomocou preferenčných hlasov. Z posledného 150. miesta kandidátnej listiny sa do NRSR dostal okrem iného predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič, ale tiež bývalý šéf Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina.

Politik a niekdajší poslanec známy množstvom verejných udalostí tentoraz uspel z posledného miesta kandidátky liberálnej strany Sloboda a solidarita. Hlina na seba v minulosti upozornil napríklad tým, že pristavil tank pred vilu bývalého československého komunistického funkcionára Vasiľa Bilaka, ktorý podpísal list pozývajúci v roku 1968 sovietske vojská do krajiny. Pri inej akcii skončil v policajnej cele, keď zamuroval vchod do sídla finančnej firmy poskytujúcej podľa neho pôžičky bez licencie.

Do parlamentu sa dostali aj obvinení Kuffovci

Posledná pozícia vyniesla vstup do parlamentu aj Rudolfovi Huliakovi, ktorý presadzuje odstrel medveďov. Politik Slovenskej národnej strany (SNS) a starosta obce Očová pri Zvolene v predvolebnej kampani okrem iného verejne hovoril o nebezpečenstve, ktoré podľa neho pre Slovensko predstavujú premnoženie medveďa.

Medzi desiatkou zvolených poslancov SNS je okrem predsedu Andreja Danka iba jeden politik z prvej desiatky kandidátnej listiny. Inak tam ľudia „vykrúžkovali“ aj politikov zo zoskupenia okolo odsúdeného extrémistu Mariana Kotlebu na čele s Tomášom Tarabom. 

Podľa webu aktuality.sk sa za stranu do parlamentu dostali tiež dvaja obvinení muži, otec a syn Štefan a Filip Kuffovci. Tí minulý týždeň stáli pred súdom za fyzický útok na zamestnancov poľnohospodárskej firmy z Kežmarku.

Za Smer a Hlas sa prebojovali odsúdení

V parlamente v radoch víťazného Smeru-SD zasadne bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý je obvinený okrem iného z korupcie. Spolu s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom viedli podľa polície zločineckú skupinu v policajných štruktúrach, ktorá za peniaze ovplyvňovala vyšetrovanie.

Kvôli údajnému úplatkárstvu je obvinený tiež bývalý minister pôdohospodárstva Peter Žiga, ktorý sa do parlamentu dostal za stranu Hlas-SD. Podľa polície sa pokúsil uplatiť sudkyňu najvyššieho súdu.

V parlamente tento rok zasadne najväčší počet žien za dve desaťročia existencie samostatného Slovenska. Ich zastúpenie vzrástlo oproti minulému volebnému obdobiu o jednu poslankyňu na celkových 33. Zásluhu na tom má najmä v poradí druhé PS, ktoré dôsledne dodržiavalo vyrovnaný počet politikov a političiek na kandidátke a v jeho radoch uspelo 16 žien, zatiaľ čo pri víťaznom Smere-SD sú medzi 42 zvolenými zákonodarcami ženy len tri.

Zástancovia vyrovnanejšieho zastúpenia podotýkajú, že napriek rastúcemu trendu je medzi 150 poslancami len vyše pätiny žien. To je výrazne menej ako v Škandinávii či západnej Európe, ale aj ako v Česku, kde je v parlamente štvrtina žien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko