Na hlavný obsah

Prezidentka odmietla nomináciu R. Huliaka na šéfa envirorezortu. Fico ho navrhne aj tak, keď bude SNS chcieť

SNS vyzvala prezidentku, aby neprekročila svoje kompetencie.

Prezidentka odmietla nomináciu R. Huliaka na šéfa envirorezortu. Fico ho navrhne aj tak, keď bude SNS chcieť
Prezidentka Zuzana Čaputová a Rudolf Huliak. Foto: SITA/Diana Černak, Jakub Julény

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nevymenuje za šéfa envirorezortu Rudolfa Huliaka. Informovala o tom aj Roberta Fica (Smer-SD). Oznámila to kancelária prezidentky vo štvrtok (19. 10.). Pri iných kandidátoch neuviedla dôvody na ich nevymenovanie.

Predseda Smeru-SD Robert Fico neskôr v reakcii uviedol, že ak SNS bude trvať na Huliakovej nominácii na ministra životného prostredia, po vymenovaní za premiéra ho predloží prezidentke opäť v rámci oficiálnych nominácií.

„Ako osoba poverená zostavením vlády nebudem nikdy kádrovať personálne návrhy koaličných partnerov, ani ich vetovať. Budem ich rešpektovať,“ uviedol Fico. Podčiarkol, že podobne ako ostatní nominanti s jednou výnimkou prešiel Huliak demokratickými voľbami.

Podotkol, že argumenty hlavy štátu nemajú ústavný charakter. Ak bude SNS trvať na nominácii Huliaka, Fico očakáva, že po oficiálnom návrhu nominácií mu Prezidentský palác oznámi, že hlava štátu vymenuje vládu bez Huliaka.

Predpokladá tiež, že hlava štátu niekoho z nových ministrov dočasne poverí vedením envirorezortu, kým SNS neoznámi nové meno.

„Poslanec Huliak bude môcť potom podať návrh na Ústavný súd SR, ktorý rozhodne, či jeho nevymenovanie bolo v súlade s Ústavou SR,“ dodal. Fico pripomenul, že urobí maximum, aby neexistovali prekážky na vymenovanie novej vlády v stredu 25. októbra.

SNS reagovala, že nomináciu meniť nemieni. Hlavu štátu vyzvala, aby neprekračovala svoje kompetencie. Informovala o tom hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

Huliak reagoval

Huliak pre RTVS povedal, že prezidentka týmto gestom potvrdila, že nie je „prezidentkou všetkých občanov Slovenskej republiky.“ Obvinil ju z reprezentovania názorov mimovládneho sektora aj z toho, že zostala podpredsedníčkou hnutia Progresívne Slovensko. Potvrdil, že SNS na nominácii trvá.

S Rudolfom Huliakom sa o rozhodnutí prezidentky rozprávala redaktorka RTVS Nina Janešíková:

Ak by sa napokon šéfovia strán napokon rozhodli stiahnuť nomináciu R. Huliaka, nebude sa uchádzať o pozíciu štátneho tajomníka v rezorte. „Zostanem starostom obce Očová a poslancom Národnej rady SR,“ dodal.

Prezidentkine dôvody

Hovorca hlavy štátu Martin Strižinec vysvetlil, že za rozhodnutím prezidentky stojí fakt, že Huliak svojimi tvrdeniami neguje dlhodobo platnú environmentálnu politiku Slovenska a aj jeho medzinárodné záväzky. „Prezidentka má svojimi rozhodnutiami zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov,“ napísal.

Priblížil, že ministerstvo životného prostredia, podľa prezidentky, nemôže viesť osoba neuznávajúca vedecký konsenzus o zmene klímy a klimatickej kríze. Nevhodnosť kandidáta prezidentka vysvetlila aj tým, že Huliak verejne schvaľuje násilie pri názorových nezhodách, a to najmä z radov ochrancov prírody a krajiny.

„Prezidentka je presvedčená, že na rozdiel od ďalších nominantov v prípade Rudolfa Huliaka existujú ústavno-právne dôvody, a to v takej intenzite, že nemôže zastávať post ministra životného prostredia, a to vzhľadom na zverené úlohy a poslanie ministerstva. Jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu tohto ústavného orgánu,“ dodal Strižinec.

Prezidentka zároveň požiadala Roberta Fica o doručenie nového návrhu na kandidáta na post šéfa envirorezortu, aby mohla pristúpiť k vymenovaniu vlády.

Prezidentka nemá prekračovať svoje kompetencie, vyzýva SNS

„Vyzývame prezidentku Slovenskej republiky, aby neprekračovala kompetencie, ktoré sú jej dané v Ústave Slovenskej republiky. SNS, poslanecký klub, ako aj vedenie strany nomináciu Rudolfa Huliaka nezmení,“ uviedla Škopcová.

Vyjadrenie prezidentky berie SNS na vedomie. Strana pripomenula, že získala mandát v parlamentných voľbách, je koaličným partnerom a má plné právo konať v personálnej oblasti.

Ako podotkla hovorkyňa, SNS takisto nepripomienkuje, či má byť líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka podpredsedom Národnej rady SR a rešpektuje výsledky volieb.

„Chápeme, že okolie pani prezidentky na čele s pánom Rizmanom sa bojí, že začne preverovanie financovania projektov, na ktoré boli peniaze neefektívne vynaložené,“ poznamenala SNS v stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko