Na hlavný obsah

Nominácie SNS vyvolali rozruch: M. Šimkovičová je blízka extrémistom, R. Huliak popiera klimatickú zmenu, povedal politológ

Obaja sú známi šírením dezinformácií.

Nominácie SNS vyvolali rozruch: M. Šimkovičová je blízka extrémistom, R. Huliak popiera klimatickú zmenu, povedal politológ
Na snímke Martina Šimkovičová a Rudolf Huliak (obaja SNS). Foto: TASR/Martin Baumann, Jaroslav Novák, koláž RTVS

Robert Fico (Smer-SD) ešte nemá definitívnu dohodu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou o nových ministroch a ministerkách, v parlamente to povedal Peter Pellegrini (Hlas-SD). Detaily však podľa neho musí komunikovať predseda Smeru-SD. Negatívne reakcie vyvolali hlavne nominácie Slovenskej národnej strany (SNS) na ministrov životného prostredia a kultúry.

Rudolf Huliak (SNS) aj Martina Šimkovičová (SNS) sú známi svojimi expresívnymi a dezinformačnými vyjadreniami. Proti kandidátovi na šéfa enviro-rezortu je už aj petícia, ktorú podpísali desať-tisíce ľudí. Už podpísaná koaličná zmluva pritom jasne hovorí, že strany budú dbať na odbornosť a morálnu bezúhonnosť svojich kandidátov.

Ministerským nomináciám strany SNS sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka:

Nominácia zvoleného poslanca za SNS Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia vyvolala ostrú reakciu. Už 12. októbra vznikla petícia proti jeho vymenovaniu, ktorú organizuje iniciatíva My sme les.

Doteraz ju podpísalo už približne 43-tisíc ľudí. Existuje však aj podporná petícia za jeho vymenovanie za ministra, ktorú podpísalo viac ako 16 tisíc ľudí. Kritike čelí aj bývalá moderátorka Martina Šimkovičová, ktorá sa má stať novou ministerkou kultúry. Predseda SNS Andrej Danko však za nomináciami stojí.

„Ohradzujem sa voči útokom na jednotlivých kandidátov. SNS a jej predsedníctvo mi dalo mandát, aby som v prvom kroku rokoval o ambíciách jednotlivých poslancov,“ priblížil.

Politológ Jozef Lenč vidí za nomináciami týchto ľudí taktiku, ako ich presunúť z parlamentu do inej funkcie, aby namiesto nich nastúpili náhradníci. „Samotný Andrej Danko si pravdepodobne chce posilniť pozíciu poslaneckého klubu, kde náhradníkmi budú práve reprezentanti SNS,“ povedal.

Neslávne známe výroky

Rudolf Huliak je známy svojimi agresívnymi vyjadreniami na ochranárov. Martina Šimkovičová šírila dezinformácie o Európskej únii a tvdo sa vyjadrovala aj o utečencoch. Nová koaličná zmluva pritom obsahuje klauzuly, ktoré hovoria o tom, že pri výbere nominantov majú strany dbať najmä na vysokú odbornosť a morálnu bezúhonnosť.

Nominovaní funkcionári sú povinní zdržať sa takého konania, ktoré by mohlo narušiť a poškodiť vážnosť vykonávanej funkcie. Politológ Grigoriji Mesežnikov si myslí, že nominanti SNS tieto podmienky nespĺňajú.

„Tam je zjavný rozpor prakticky so všetkým, čo je v tejto koaličnej zmluve uvedené. Pán Huliak je popierač klimatickej zmeny – už táto samotná vec je diskvalifikácia. Pani Šimkovičová je šíriteľka proruských naratívov – názorovo je podľa mňa blízka k protisystémovým a extrémistickým silám,“ podotkol.

Rudolf Huliak reaguje, že jeho vyjadrenia boli vytrhnuté z kontextu. „Ja som nikdy nepovedal, že netreba robiť opatrenia, ktoré by zamedzili nejakým spôsobom ničeniu tej klímy. Ja som povedal, že k tomu musíme pristupovať s ohľadom na hospodársku a ekonomickú stránku. Slovensko je 5,5-miliónový štát, ktorý nemôže ísť ako líder zachraňovať nejakú klímu,“ vysvetlil.

Či sa Rudolf Huliak a Martina Šimkovičová skutočne stanú členmi vlády, rozhodne prezidentka Zuzana Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál