Na hlavný obsah

Pri izraelskom nálete v pásme Gazy mali zomrieť dvaja členovia vedenia Hamasu

Jeden z nich mal byť minister hospodárstva.

Pri izraelskom nálete v pásme Gazy mali zomrieť dvaja členovia vedenia Hamasu
Palestínčania skúmajú škody v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Pri izraelskom nálete na pásmo Gazy prišli o život dvaja členovia politického vedenia Hamasu, povedal agentúre Reuters zástupca tohto radikálneho zoskupenia.

Izraelská armáda podniká údery proti Gaze v odvete za útok ozbrojencov z Hamasu proti Izraelu. Ide o Džaváda abú Šammala a Zakaríja abú Maamara. Ich smrť potvrdila tiež izraelská armáda s tým, že boli zabití v noci na utorok (10. 10.).

Šammala býva označovaný za ministra hospodárstva Hamasu, podľa izraelskej armády spravoval financie hnutia. Abú Maamar pôsobil ako šéf vnútorných vzťahov Hamasu.

„Išlo o kľúčovú postavu pre rozhodovanie vo vnútri Hamasu a o koordinátora teroristických skupín v pásme Gazy,“ uviedol podľa portálu The Times of Israel zástupca izraelskej armády.

Abú Maamar bol dôverníkom vodcu Hamasu v pásme Gazy Jahjá Sinvára a súčasťou najvyšších kruhov hnutia zapojených do plánovania najrôznejších teroristických aktivít vo vnútri Izraela.

Vo vyhlásení k inej sérii útokov v meste Gaza izraelská armáda uviedla, že podnikla vlnu náletov proti štvrti okolo mešity Al-Furkán, kde sa zamerala na viac ako sto miest. Podľa Izraela je táto štvrť „hniezdom teroru“, pretože ju Hamas využíva na útoky na Izrael. Na náletoch sa podieľali desiatky lietadiel.

Izraelská armáda tiež uviedla, že zasiahla podzemný tunel pre pašovanie zbraní v oblasti Rafáhu na hranici s Egyptom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet