Na hlavný obsah

V kibuci Kfar Aza došlo k masakru, aký som nikdy nevidel, vyhlásil izraelský generálmajor

Armáda vpustila na miesto zahraničnú tlač.

V kibuci Kfar Aza došlo k masakru, aký som nikdy nevidel, vyhlásil izraelský generálmajor
Vojaci stoja pri obetiach útoku na Izrael. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda vpustila zahraničnú tlač do kibucu Kfar Aza, kde podľa spravodajského webu The Times of Israel Hamás v sobotu (7.10.) zavraždil 70 izraelských civilistov. Generálmajor Itai Veruv novinárom povedal, že tam došlo k masakru, aký nikdy nevidel.

„Toto nie je vojna, toto nie je bojisko, toto je masaker,“ vyhlásil Veruv. „Vidíte bábätká, ich matky a otcov v ich spálňach a úkrytoch ako ich teroristi zabili – toto nie je vojna,“ poznamenal.

Veruv zároveň uviedol, že za svoj život „nikdy nič také nevidel“. „Predstavovali sme si naše babičky a staré mamy počas pogromov v Európe. V novodobej histórii neboli svedkami ničoho takého,“ dodal. 

Podľa spravodajkyne stanice i24 News jeden z armádnych veliteľov uviedol, že v kibuci bolo zavraždených 40 malých detí. Na mieste sú podľa nej stále mŕtvi, a bilancia obetí tak nie je konečná.

Bojovníci Hamasu v sobotu prenikli do Izraela z palestínskeho Pásma Gazy a pri útokoch zabili nad 900 Izraelčanov a desiatky ďalších uniesli. Medzi izraelskými obeťami je potvrdených 123 vojakov.

Len na hudobnom festivale neďaleko hraníc Pásma Gazy Hamas podľa izraelských úradov zavraždil asi 260 prevažne mladých ľudí.

Izrael v Pásme Gazy teraz podniká odvetné nálety namierené proti Hamasu. Doteraz podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas, pri náletoch zahynulo nad 770 Palestínčanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet