Na hlavný obsah

Reálne mzdy porastú až na budúci rok, predpovedá NBS. Inflácia bude tento rok na úrovni takmer 11 percent

Inflácia ukrojí z reálnych miezd.

Reálne mzdy porastú až na budúci rok, predpovedá NBS. Inflácia bude tento rok na úrovni takmer 11 percent
Guvernér NBS Peter Kažimír počas tlačovej konferencie Národnej banky Slovenska (NBS). Foto: TASR/Pavol Zachar

Na rast reálnych miezd si budeme musieť zrejme počkať až do budúceho roka. V tomto roku z reálnych miezd odkrojí vysoká inflácia. Vyplýva to z analýzy Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá zhoršila výhľad rastu slovenskej ekonomiky v budúcom roku na 2,7 percenta. Doteraz počítala s prírastkom 3,3 percenta.

Analytici národnej banky vo štvrtok (5. 10.) predstavili novú predikciu rastu HDP. „Musím povedať, že to nie je žiadna sláva. Znižujeme odhad ekonomického rastu v najbližšom roku. Zároveň odhadujeme aj nižšiu infláciu, ale stále na úrovniach, ktoré sú dlhodobo neprijateľné,“ uviedol guvernér NBS Peter Kažimír.

Ekonomickému vývoju sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová:

Inflácia sa v tomto roku zastaví na 11 percentách, v ďalšom roku budú ceny rásť polovičným tempom. K ideálnej inflácii – teda iba k dvojpercentnému ročnému rastu – sa zatiaľ podľa analytikov neblížime.

Peter Kažimír pripomína, že inflácia odkrojí veľkú časť príjmov. „Rýchlejší než očakávaný pokles inflácie a dynamický rast miezd sú veľmi dobrou správou. Treba však povedať, že rast miezd stále zaostáva za rastom cien. Očakávame, že reálne príjmy domácnosti, bohužiaľ, aj v tomto roku poklesnú v premiere o 1,2 percenta,“ dodal.

Reálne platy porastú až v ďalších dvoch rokoch o čosi viac – v tom budúcom o 2,3 percenta a v roku 2025 o ďalšie dve percentá. Za dobrú správu analytici označili, že domáci trh práce je stabilný a nezamestnanosť nízka.

Pre slovenskú ekonomiku však začína byť problémom obsadiť niektoré pracovné pozície. Podľa centrálnej banky je na čase prísť s premyslenou migračnou politikou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika